Norvik
Na Forum: Galerie - 25
- 1
|
Rok się kończy, więc pora na jego modelarskie podsumowanie. Czas nie zwalnia (dopiero co robiłem podsumowanie 2020 roku...), ale wydawcy najwyraźniej tak. Wg naszych skrupulatnych zapisów w 2021 roku doczekaliśmy wydania 174 modeli, a w poprzednich dwóch latach było ich ponad 200. Przyszły rok zapowiada się niestety jeszcze gorzej.
Niekwestionowanym liderem nadal jest Answer z 55 modelami (Gratulacje !), a po nim długo długo nic. Po kilkanaście modeli wydało Bumaznoje Modelirowanie, WAK i GPM (kiedyś potęga, a w tym roku raptem 10). Pozostali wydawcy wydali po kilka sztuk lub nic (np. mój ulubiony Model-Kom czy pro Arte). Mocno zaniżył loty Orlik wydając tylko 4 modele. GPM zauroczył się drukowaniem modeli 3D w skali H0 i wydaje się jakby modele kartonowe stanowiły już tylko działalność poboczną wydawnictwa.
Dla mnie to był stracony rok. Mimo internetowych plotek modele na które czekałem nie ukazały się i niczego w tym roku nie kupiłem. Nie mam już nadziei, że będzie lepiej w kwestii współczesnej pancerki, bo wydawcy wydają coraz mniej i do tego nie darzą sympatią tego segmentu rynku. Jeśli już coś się pojawia to obowiązkowo ruskie, a jeśli pojazdy polskiej armii to obowiązkowo bazujące na ruskim sprzęcie - tak jakbyśmy nigdy nie wstąpili do NATO. Ciekawe, że współczesne natowskie samoloty są chętnie wydawane.
Podsumowując - mimo, że rok był mniej obfity niż poprzednie modeli wydano sporo i pewnie każdy znalazł coś dla siebie (oprócz mnie... ). Miejmy nadzieję, ze przyszły nie położy naszego hobby całkowicie (brak papieru, farb, ceny prądu, paliwa etc.). Na pewno wydawcy wydając mniej będą stawiać na pewniaki czyli tematy samograje typu Tygrysy i Me-109 tylko w innych malowaniach (i koniecznie z waloryzacją M. Drzewieckiego). Życzę Wam i sobie abym się mylił :)
Na koniec wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy dołożyli cegiełkę do merytorycznego rozwoju tego wątku.
--
Post zmieniony (31-12-21 18:28)
|