Kuba2025
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 2 Galerie - 1
|
Witam,
Trochę minęło od ostatniej aktualizacji, więc pora pokazać postępy prac.
Obecnie jest etap, gdzie elementy są mało powtarzalne (jak przy podwoziu), a więcej jest kombinowania i dopasowywania, niż samego klejenia.
Aby nie tracić czasu otworzyłem trochę nowych zakresów i równolegle pracuje nad kilkoma elementami. Niestety wpadłem przez to w pułapkę, że jak dokleję po 1-2 części to każdego elementu to już moje wieczorne okno na klejenie się zamyka, stąd przyrosty niewielkie ale za to na wielu frontach :)
1. Skrzynia biegów. Jeżeli chodzi o klejenie to - w zasadzie skończona (chyba że będziecie mieli jakieś uwagi) . Zostało pomalowanie ale to zrobię osobno i dopiero już pomalowaną wkleję na docelowe miejsce. Jak na element który będzie w zasadzie widoczny tylko z dołu to i tak odwzorowanie wyszło większe niż pierwotnie planowałem :), ale jak już zacząłem to nie mogłem się powstrzymać :) W mojej ocenie wygląda znacznie wierniej oryginałowi niż w wycinance.

2. Silnik. Tu poszedłem za ciosem skrzyni biegów i wykonałem całość od nowa. W podobnym stylu - rozrysowałem najpierw korpus i główne elementy, które skleiłem w pół-prefabrykaty. W dalszej kolejności skleję wszystko do kupy i uzupełnię o detale. Szału nie ma - wiem, więc przy krytycznych komentarzach proszę pamiętać, że silnik podobnie jak skrzynia będzie widoczny w zasadzie tylko od dołu :)

3. Błotniki. Nie będę ukrywał iż tego elementu bałem się najbardziej, gdyż średnio wychodzi mi sklejenie listków i obłości. Właściwie to błotniki skłoniły mnie w około 40% do podjęcia decyzji żeby model malować. Jak widać założenie było słuszne. Jakby to miało zostać w standardzie to....
Na szczęście w ruch poszła szpachla i papier ścierny :) zdjęcie pokazuje efekt po pierwszym szlifowaniu. Teraz już jestem po 2 kolejnych i błotnik w końcu zaczął przypominać docelowy kształt :)

To tyle na razie.
Pozdrawiam.
Kuba
PS. Z okazji dnia dziecka życzę dużo modelowych / modelarskich prezentów :)
|