FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
01-03-19 05:05  [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Witam

Model jest juz prawie calkowicie narysowany I sprawdzony.

Odpowiedz na tę wiadomość 

01-03-19 05:39  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Bizon 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 11

- 8

Podoba mi się bardzo.

--
Im trudniejsza jest walka, tym większe będzie zwyciestwo!
"w życiu jest dobrze, gdy jest dobrze i nie dobrze, bo gdy jest tylko dobrze to niedobrze"

01-03-19 07:31  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
ABC 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Podziwiam twoją działalność w 50 -tkach. Ale z tym Toryu to nie rozumiem po co ci to było jak Fly-owy model jest w tej skali i grafice. No chyba jedynym wytłumaczeniem że nie miałeś modelu na magazynie a sprowadzanie do Australi jest niezbyt opłacalne.

01-03-19 12:00  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Pawcio   

Kangaroo stara się stosować udane kompromisy, co nieraz pokazał podczas swoich relacji. Jeśli dołożyć do tego umiar w stosowaniu efektów graficznych, to mamy przepis na świetny model.

Mam prośbę do autora o alternatywne kołpaki listkowe.

Pozdrawiam
Paweł

Post zmieniony (01-03-19 12:01)

01-03-19 16:39  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
balu109 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

- 3

Z zainteresowaniem śledzę, bardzo podoba się. W ogóle temat Japonii lubię.
Malutkie upomnienie. Japończycy bardzo rzadko dopuszczali draśnięcia na Hinomaru. Ten symbol był święty i za jego stanem techniki śledziły. Chociaż, zwyczajnie, są możliwe i wyjątki.
To jak u ruskich nie mogło być podartego portretu Stalina.

--
Pieniądze to nie wszystko

01-03-19 17:53  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Planujesz jakąś zieloną wersję? Abo łaciatą?

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

01-03-19 20:12  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Jorzik 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 14
Galerie - 23

- 2

Pięknie sobie projektujesz. Cieszy fakt że wciąż bardzo ciekawe konstrukcje. Toryu to jeden z ładniejszych samolotów japońskich.

--
Pozdrawiam Jorzik

Na morzu: YAMATO,SHOKAKU, KIJI,, MUTSUKI, NISSHIN,KITAKAMI,TSUGARU,HIBURI ,Akitsu Maru
W powietrzu: G4M2 BETTY
Na lądzie: Typ 2 Ka-Mi,Typ 95 Ha-Go,Typ I Ho Ki,Typ 4 Chi To,Typ 4 Ka Tsu,Typ 94 Te Ke,Typ 97 Chi Ha,Typ 97 Shinhoto Chi Ha,Typ 5 Chi Ri ,Typ 1 Chi He,

01-03-19 21:22  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Miskowski 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Jak zwykle, czyli bardzo efektownie i w prosty sposób.
To Kangaroo style.
Masz specyficzne podejście do budowy modeli - i bardzo dobrze to wychodzi.

08-03-19 08:05  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Polaczenie srodkowego kadluba z tylnym kadlubem jakos mi nie wyszlo. Moze nie katstrofalnie zle ale takze folja w okienkach kabiny tylnego strzelca, ktore tak ladnie wygladaly znacznie sie wypaczyly po wklejeniu wnetrza kabiny. Ta folia byla za cienka i wiotka , W koncu zdecydowalem sie zrobic od nowa.

Wycinam poszycie i pzyklejam wszystkie paski lacznikowe. Sprawdzam polaczenie z tylnym kadlubem. Potem przyklejam wewnetrzne poszycie, drukowane na cienkim papierze.

Oszklenie- Cz1 i Cz2 sa drukowane na samolepnym papierze. Po przylepieniu Cz1 do folji i wycieciu mam folje z paperowa ramka, do przyklejenia to poszycia normalnym klejem. Cz2 jest potem przylepiona na wierzch. .

Mam czesciowo narysowany model w zielonym kolorze i laciaty. Poniewarz projektuje w rzemieslniczy sposob, potrzebuje zmontowany model do okreslenia pozycji plam na sąsiednich czesciach.

--

08-03-19 19:18  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Miskowski 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

I manage to translate Your australian-polish na polski w opisie klejenia owiewki.

DRUKOWAĆ NA PAPIERZE SAMOPRZYLEPNYM.

Wyciąć same okienka i wyretuszować ich krawędzie.

Po wyschnięciu farby przykleić do folii bezbarwnej, mocno dociskając i dopiero wtedy wyciąć element po zewnętrznym obrysie.

Co uważasz?

08-03-19 21:03  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Greg77   

Miskowski nie wiem jaki był Twój cel, ale to co napisałeś jest niezrozumiałe. Po kiego .... się wsadzasz w czyjś opis?? Z jakimś pseudotłumaczeniem?? Kangaroo pisze czytelnie i nie trzeba objaśnień.
Kangaroo piszę się na ten model - w jakimkolwiek malowaniu!!! Jeden z moich ulubionych samolotów. A to co robisz jest piękne - przez uproszczenie skomplikowanych rzeczy!

--
Pozdrawiam
Grzegorz
KWA

09-03-19 21:23  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Miskowski 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Greg77, to jest forum modelarskie na którym dzielimy się doświadczeniami i staramy się wzajemnie pomóc.
Chyba Cię "nieco" poniosło, co uważasz?

13-03-19 10:12  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Kontynuacja budowy

Pierwsze zdjecie- wklejone oszklenie kabiny i paski do przyklejania owiewki kabiny pilota i tylnej kabiny.

Drugie zdjecie - Po wklejeniu tych wreg z podloga i zbiornikami paliwa trzeba zostawic az klej zupelnie wyschnie.

Trzecie zdjecie - Poszycie kadluba polaczone- zaczynajac od tylu. Jak klej wyschnie przyklejam wrege tylnej kabiny do tej juz wklejonej na drugim zdjeciu.

Czwarte zdjecie - Podloga tylnej kabiny

Piate zdjecie - Ta wrega jest sklejona z dwoch warstw 0.8 - 1 mm kartonu.

Szoste zdjecie - Ten "kanal" jest z dwoch warstw cienkiego (80g) papieru.

Jak widac opis budowy po Polsku nie bardzo mi idzie.

--

13-03-19 13:52  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
jacob 

Swego czasu zastanawiałem się, czy nie przerobić po swojemu wydania z Fly Model bo cyklicznie "nawiedza" mnie ten samolot. Ale widzę, że tutaj szykuje się bardzo atrakcyjna wersja, zatem trzymam kciuki i ustawiam się w kolejce po wersję wydawniczą, kto ostatni?
Twoje opisy po naszemu są OK;)
Pozdrawiam!

Post zmieniony (13-03-19 13:53)

14-03-19 19:25  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Greg77   

Kangaroo - nie przejmuj się jednym ..... . Rób relację jak zawsze.
Chciał wypłynąć może, nie wiem z czym.
Zawsze to co pisałeś było czytelne - są tacy co pamiętają modele z samymi rysunkami i trzeba się było domyśleć.
Zresztą - tak szczerze nie wiem czego można było nie zrozumieć!
Nie przejmuj się- przez jednego ...... tracimy my, którzy są Twoimi kibicami!!!

--
Pozdrawiam
Grzegorz
KWA

15-03-19 09:18  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Witam

Pierwsze zdjecie- wnetrze kabiny tylnej- krzeslo i dwa pudelka zeby nie bylo tak pusto.
To wnetrze to zadna rewelacja, szcegolnie w porownaniu z tym co mozna zrobic w plastikowych modelach. Ale tam tez jest caly przemysl do waloryzowanych czesci - fototrawione, zywiczne, jakies maski itd- a my musimy sobie wszystko zrobic. Na szcescie nie musimy malowac.
Drugie zdjecie to wyposarzenie kabiny pilota. To wyglada troche lepiej.
Otatnie zdjecie- nos kadluba. Jestem z tego zadowolony bo prawie wszystkie polaczenia sa po linijach podzialu blach wiec do pewnego stopnia sa ukryte
Ale obwod do polaczenia z kabina ma teraz cztery polaczenia co moze spowodowac zwiekszenie obwodu i niedopasowanie. I tak sie stalo - jest mala roznica. To nic bo czesc od kadluba nie jest jeszcze polaczona ale takie zabawy z dopasowaniami zabieraja czas i zmniejszaja przyjemnosc klejenia.

Tu jest budowa tylnej oslony strzelca.

Te ramki mogly byc troche ciensze, ale nie dla mnie- trzesace rece, wzrok i brak koordynaji oko-reka Jak napisal Samuel Johnson o psie chodzacym na tylnich nogach "To nie jest zrobione dobrze; ale jesteś zaskoczony, ze to jest wogole zrobione" (to jest przetlumaczone przez Google"

Tyl kadluba i stateczniki. To zrobilem kilka dni temu chcę robic relację z logiczną sekwencją.

15-03-19 18:10  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Halogen 

Na Forum:
Galerie - 1

Akurat ten samolot jako model plastikowy w skali 1:32 nie wymaga specjalnie dodatkowych akcesoriów, wiadomo jednak, że każdy modelarz plastikowy zawsze coś tam sobie dokupi : )
https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235011594-132-kawasaki-ki-45-kai-kotei-ho-toryu-nick-by-zoukei-mura-released/

16-03-19 02:09  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Miskowski 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Szanuję to, co robisz - jedyne, co mógłbym pomóc to błędy językowe, nie chciałem Cię urazić.

20-03-19 10:28  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Nastepny etap

20-03-19 10:48  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Dzisiaj bylo troche ciemno jak robilem te zdjecia i je manipulowalem- powiekszajac kontrast i jasnosc itd wiec wygladaja troche nienaturalnie.

Obwod segmentu kadluba przy kabinie pilota byl za maly w porownaniu z obwodem sasiadujecego nosa- to jest wina jak narysowalem i to poprawie w modelu.
Sztukowanie bedzie zaslonione oszkleniem kabiny i celownikiem.

Klejenie kadluba bylo jak dla mnie trudne.

21-03-19 09:28  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Nastepne

--

22-03-19 11:02  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Polaczenie skrzydla do kadluba na bagnet.
Przejscie skrzydlo-kadlub trzeba cierpliwie uformowac zeby pasowalo do kadluba bez potrzeby silnego przyciskania.
Potem klej (ja uzywam uniwersalny klej UHU) na paski na dzwigarze i calym obwodzie polaczenia, ostroznie dostawic' lekko prycisnac do kadluba i paskow i trzymac az klej dobrze zlapie. Z polaczenia jestem zadowolony bo udalo sie bez szpar i bez pobrudzenia klejem.

Silnik ma jakas chlodnice przed cylindrami

23-03-19 06:48  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Silnik i zaslony komory podwozia.

Pozostaje kabina, celownik , karabin maszynowy. Mam nadzieje skonczyc jutro

--

26-03-19 05:13  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Galeria skonczonego modelu

--

26-03-19 05:40  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

To nie byl duzy samolot- tu jest w porownaniu z Ki-48

--

26-03-19 08:13  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kubeksus 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 7
Galerie - 1

Bardzo łądnie wyszedł. Gratulacje!

Będzie udostępniony?

--
Pozdrawiam,

Kuba
---------------------------------------------
Flota japońska:
Na morzu
MATSU | NAGATSUKI | KIJI | ISUZU | SBT | OTSU GATA | KAMIKAWA MARU

W stoczni
NOTORO | ZUIHO

26-03-19 09:51  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
jacob 

Bardzo efektowny model Ci wyszedł. Gratuluję pomysłu i umiejętności projektanta. Pokazałeś, że można zbudować model wielosilnikowy w prosty sposób, bez olbrzymiej liczby części, a mimo wszystko bardzo dobrze się prezentujący. Szata graficzna znacznie przyczynia się do wizualnego odbioru modelu. Bardzo mi się podoba. Daj znać gdzie i kiedy będzie można zakupić model, nie chowaj go w szufladzie proszę.
Gratki i pozdrawiam!

--

26-03-19 11:23  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Pawcio   

Podobają mi się Twoje modele.
Ten oraz następne wersje kolorystyczne :)
Podoba mi się także nakład pracy do efektu.

Pozdrawiam
Paweł

--

27-03-19 06:28  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Dziekuje

Model przygotowuje do darmowego sciagniecia. Czesci beda numerowane a instrukcja w formie relacji z budowy.

Rysuje wersje z plamami.

27-03-19 09:29  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Hej, Kengoo, od jakiegoś czasu obserwuję Twoją relację tego modelu. Mam dwie prośby:
po pierwsze: czy można liczyć na extra klapy do modelu, jako alternatywa.
i po drugie: widzę że są otwory strzelnicze na grzebiecie co wskazuje na wersję na wersję (Ki-45 KAI-d) z działkami strzelającymi do góry; pytanie czy można liczyć na podstawową wersję w tym malowaniu???

29-03-19 06:02  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Linki do modelu i instrukcji
Z tym zippyshare trzeba uwazac i miec cierpliwosc- natychmiast zamykac ich rozne "oferty" i naciskac "download" od nowa- w koncu sie sciagnie.

Model

https://www108.zippyshare.com/v/MH7BpUiD/file.html

Instrukcje

https://www2.zippyshare.com/v/6kocESqJ/file.html

--

29-03-19 08:30  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kubeksus 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 7
Galerie - 1

Dzięki,

Dla tych co będą chcieli ściągać to czasami jak naciśniecie przycisk "download" to może was przekierować do strony z jakimś śmieciowym programem do pobrania. Nie klikajcie tam na nic tylko zamknijcie tą stronę co wyskoczyła i naciskajcie ponownie "download" aż do skutku. Ja musiałem 4 razy go nacisnąć zanim wyświetliła mi się opcja pobrania tego pliku.

--
Pozdrawiam,

Kuba
---------------------------------------------
Flota japońska:
Na morzu
MATSU | NAGATSUKI | KIJI | ISUZU | SBT | OTSU GATA | KAMIKAWA MARU

W stoczni
NOTORO | ZUIHO

29-03-19 08:38  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Mejdej 

Na Forum:
Galerie - 10

- 3

Cześć, właśnie zacząłem proces pobierania i nie było żadnych wyskakujących okien itp. Model super. Nie mam tylko drukarki atramentowej :/ bo już by model był drukowany.

Dziękuje kangaroo za udostępnienie tego super modelu.

--

29-03-19 09:07  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Sławko   

Dużo zależy który przycisk "download" się kliknie ;)
U mnie kilka okienek się otworzyło, coś tam w tle po-blokował antywirus ale udało się pliki ściągnąć w miarę szybko.
Model dużo zyskuje na prawdę dobrym opracowaniem graficznym.
Ciekawsza dla mnie wydaje się wersja z plamami i mam nadzieję, że też będzie możliwość pozyskania kopii modelu.

Model sklejony bardzo ładnie - czysto, precyzyjnie i dobrze się prezentuje :)
Mała ilość części może zachęcić modelarzy dysponujących mniejszą ilością wolnego czasu, popieram takie projekty.

Dzięki za jego udostępnienie :)

29-03-19 09:21  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
jacob 

Rzeczywiście ta strona z pobieraniem jakaś taka agresywna, blokowanie wszelkiego rodzaju wyskakujących okien wysoce zalecane.
Niemniej jednak udało się pobrać. Piękne dzięki kangaroo za dotrzymanie słowa i wręcz błyskawiczne udostępnienie swojego modelu.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za podzielenie się swoją pracą!

--

29-03-19 09:30  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Greg77   

Bardzo dziękuję za udostępnienie!!!
Ja nacisnąłem kolorowy guzik download po prawej i za pierwszym razem pobrało.

--
Pozdrawiam
Grzegorz
KWA

29-03-19 10:58  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 1

Wielkie dzięki. Piękny!

29-03-19 11:34  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Jorzik 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 14
Galerie - 23

- 2

Moje wielkie słowa uznania za Twoją pracę w ten model i inne które wcześniej opracowałeś. Wielki szacunek również za to , iż udostepniasz te modele za free. Dlatego należą Ci się duże podziękowania, co niniejszym czynię. Bardzo dziekuje.

--
Pozdrawiam Jorzik

Na morzu: YAMATO,SHOKAKU, KIJI,, MUTSUKI, NISSHIN,KITAKAMI,TSUGARU,HIBURI ,Akitsu Maru
Na lądzie: Typ 2 Ka-Mi,Typ 95 Ha-Go,Typ I Ho Ki,Typ 4 Chi To,Typ 4 Ka Tsu,Typ 94 Te Ke,Typ 97 Chi Ha,Typ 97 Shinhoto Chi Ha,Typ 5 Chi Ri ,Typ 1 Chi He,

29-03-19 11:35  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Ponury 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1

Świetny model, ładnie i czysto sklejony, fajnie zrobiona instrukcja. I na dodatek udostepniłeś swoją pracę dla wszystkich, chociaż równie dobrze mogłeś go też wydać. Szacunek za to. Dzięki wielkie.

29-03-19 17:58  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
lubię placki   

Dziękuję kolego za wspaniały model. Teraz tylko załadować tusz i do dzieła . Pozdrawiam i jestem wdzięczny za udostępnienie tak pięknie opracowanego modelu.

--
modele to moja pasja.

29-03-19 18:16  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
mario9 

Na Forum:
Relacje z galerią - 18
Galerie - 69

- 12

Świetny model:)
Wielkie dzięki za jego udostępnienie:)

--

Pozdrawiam Mariusz

Powietrze:
MiG-29MU, Saab J28A Vampire, PT-17 Kaydet, F-100D Super Sabre, F-4E Phantom II, F-104C Starfighter, F-104G Starfighter, F-105D Thunderchief, EA-6B Prowler, Saab AJ37 Viggen, Saab J35 Draken, JAS 39 Gripen, MiG-29 Fulcrum

Su-22um3k, MiG-23 MF, Lim-6bis, Lim-5, TS-11 Iskra, Jak-23 Flora, MiG-21 MF, MiG-21bis, PWS-A,

Heavy metal:

Vk 4501, SdKfz 265 ausf A, SdKfz 265, SdKfz 132 Marder II, Sdkfz 184 Elefant, SdKfz 184 Ferdinand, PzKpfw 35 (t) , PzKpfw 38 (t) , PzKpfw I ausf. F , PzKpfw I ausf A

PzKpfw II ausf C , PzKpfw III ausf J , StuG III ausf. F, StuG III ausf A, StuG 40 F8, Flakpanzer T-34, Pz.Sp.Wg. II Lusch, Flammpanzer II, Neubaufahrzeug VI

I takie tam;)

Assassins Creed Revelations,
Garrus Vakarian

29-03-19 19:09  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Miskowski 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Wielkie dzięki!
Ja też nacisnąłem kolorowy guzik download po prawej i za drugim razem pobrało się bez problemów.
Serdecznie pozdrawiam.

29-03-19 19:18  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
lubię placki   

Zapytam skromnie , na jaką grubość tektury nakleić elementy oznaczone gwiazdką , zapytuje ponieważ nie znalazłem nigdzie informacji. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź .

--
modele to moja pasja.

30-03-19 10:37  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Pawcio   

Bardzo dziękuję :)

Pozdrawiam
Pawel

--

Post zmieniony (31-03-19 21:09)

01-04-19 11:35  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Dzekuje za pozytywne oceny modelu

Czesci zaznaczone * przyklejalem na ok 0.8mm tekture.

W tym modelu trzeba pewne czesci "wybrzuszac", i to nawet mocno - szczegolnie segment nosa kadluba, gondole podwozia, koncowki skrzydel i statecznikow itd i ich paski lacznikowe. Ja takze lekko "wybrzuszalem" krawedzie segmentow kadluba co robi polaczenie mniej kanciaste. To trzeba robic przed wklejeniem paskow lacznikowych.

Krawedzie czesci retuszuje w trakcie wycinania. Uzywam kredki pastelowe olejne (kupilem w sklepie dla arystow), w kolorze troche jasniejszym niz druk. Koncowki skrzydel, statecznikow, lotek itd ich tylne krawedzie lekko szlifuje od wewnatrz papierem sciernym (po retuszowaniu)

Teraz robie wersje z malowaniem z plamami. Poniewaz ten model jest rysowany "recznie", bez jakiegokolwiek 3-D oprogramowania dopasowanie tych plam jest pracochlonne. Dotychczas dopasowalem lewe skrzydlo do kadluba i lewy silnik.

--

01-04-19 19:33  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Piękny, ale ten łaciaty, to będzie dla mnie prawdziwa bomba.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

01-04-19 20:03  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
lubię placki   

Cześć kangaroo. Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na łaciatego KI - 45 .

--
modele to moja pasja.

07-04-19 20:58  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Mam pytanie do szanownych kolegów po fachu. A mianowicie może zacznę od tego że wolałbym gdyby to było porządnie wydane a nie za darmo. Ale skor już człek musi sam to prośba o wytłumaczenie mi jak tego dokonać. Gdzie z tym pójść?? do drukarni? do punktu ksero?? Co powiedzieć? jak drukować ?/ Offset laser ??? Jaki papier wybrać? Co jeszcze ważnego się z tym wiąże?/ Nigdy nie drukowałem tak modeli i nie mam pojęcia co zrobić. Proszę o pomoc.

07-04-19 23:17  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 1

Komputer. Drukarka. Papier z bloku technicznego. Ma gramaturę 160-180. Papier zwykły, do drukarki - 80g. Wydruk polakierować sprayem bezbarwnym. I już.

08-04-19 05:10  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
bleriot 

Na Forum:
Galerie - 2

I ja mam. Dziękuję kangaroo!

--

GG: 366985
--------------------------------
Maszyny latające ...
--------------------------------

08-04-19 14:48  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Sławko   

Dauntless. Sposobów jest kilka, można wydrukować samemu na drukarce atramentowej, laserowej lub oddać do jakiejś firmy poligraficznej.

Ja akurat drukowałem w domu na atramentówce i tu mogę coś podpowiedzieć.
Gramaturę papieru kangaroo podał na arkuszach - 160 g/m2 - trzeba zwrócić uwagę, czy drukarka obsługuje taki rodzaj papieru, powinna być informacja gdzieś w instrukcji obsługi.
Przy wydrukach jakichkolwiek a w szczególności przy PDF-ach trzeba sprawdzić czy sterownik bądź program nie próbuje przeskalować wydruku dopasowując go do formatu papieru - zawsze należy wybierać wydruk w oryginalnym rozmiarze (w PDF opcja "faktyczny rozmiar").
Dobre wyniki uzyskiwałem na drukarce Canona MG5350 drukując na papierze z bloku technicznego firmy Canson (gramatura chyba 170 albo 180 g/m2). Nie pamiętam dobrze jaki ustawiałem wybór papieru w sterowniku drukarki ale to chyba był jakiś papier wysokiej rozdzielczości premium czy coś w tym stylu. Nie było to raczej ustawienie dla papierów fotograficznych.
Taki wydruk trzeba sobie zabezpieczyć by tusz się nie rozmywał w trakcie budowy modelu, u mnie dobrze sprawdził się popularny impregnat do drewna - Capon.

10-04-19 10:30  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Skonczylem oplamowanie modelu. Zrobilem dwie wersje, jedna samolotu z jednostek obrony Japonji (z szerokim bialym pasem na tylnym kadlubie i skrzydlach) i drugi z rozmazanymi plamami z jednostki operujacej poza Japonja.

Juz sie prawie zdecydowalem zaprojektowac Ki-46-III jako nastepny model.

10-04-19 12:47  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
redbaron 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Byłoby SUPER gdybyś zaprojektował Ki-46-III i go udostępnił. Od czasu wydania z Malego Modelarza (tam wersja Kai była, ale chyba rozpoznawcza jest ładniejsza) mam do niego ogromny sentyment.

10-04-19 13:32  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Dobra robota! Mi się bardzo podoba ten z białymi pasami.

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

10-04-19 13:47  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Sławko   

Grafika pierwsza klasa :)
Mnie akurat bardziej urzekła wersja z rozmytymi plamami ale i ta z białym pasem też kusi.
Przyjemnie było by popracować z takim modelem.

10-04-19 20:16  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Mucha 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Nie wiem co przysparza mi szybsze bicie serca. Czy perspektywa tego modelu w maskowaniu łaciatym, czy ten zapowiadany Ki 46...

Czekamy zatem na link do pobrania tych łaciatych piękności :)

--
Co zostało zobaczone, tego się nie odzobaczy

16-04-19 08:19  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Kleje wersje z rozmazanymi plamami. Jak skoncze to ten model udostepnie i natychmiast zaczne kleic ten drugi.

--

16-04-19 12:16  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Na początku chciałem Ci bardzo podziękować za Twoją robotę, niepotrzebnie udostępniasz to za darmo, ale Twoja sprawa. Robisz wspaniałą robotę, tyle ciekawych tematów; Val KI-45, Kate, potem K-46. Naprawdę jestem w niebo wzięty. kontrastuje to do tego co oferuje większość wydawców i projektantów, czyli stare oklepane tematy typu P-24, P-11 czy Me-109 i Spity... A tu nagle taki wysypek ... Może pokusiesz się w przyszłości o Aichi B7a i następce Kate, Nakajimę B6N2 Jill...
Pozdrawiam i powodzenia.

Post zmieniony (29-04-19 21:07)

17-04-19 20:46  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Anubis 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Galerie - 2

Andrew, jesteś świetnym facetem, dziękuję bardzo za wspaniałe modele! Te arcydzieła! Chciałbym poznać los twojego modelu MiG-21, czy masz ochotę umieścić go w innym sklepie, na przykład na stronie internetowej Emila Zarkova http://zarkovmodels.com? Bardzo chciałbym kupić twój model w plikach PDF.
--------
Nadal możesz robić to, co MaksArt zrobił w swoich modelach - podaj szczegóły tłumaczenia "materialnej wdzięczności")

Post zmieniony (17-04-19 21:32)

17-04-19 21:11  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Anubis 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Galerie - 2

A jak fajnie byłoby zobaczyć MiG-25 w swoim wykonaniu ...

26-04-19 07:58  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

Sonczylem wersje z rozmazanymi plamami.

W rezultacie tego klejenia zrobilem kilka malych modyfikacji. Oszklenie kabiny pilota jakos pasowalo gorzej niz w pierwszej wersji, wiec je tez zmodyfikuje.

Ostatnie zdjecie to oslona silnika w wersji z nierozmazanymi plamami. Jak widac te plamy lacza sie dobrze, ale przy polaczeniu skrzydla-kadlub trzeba bedzie zrobic kilka malych zmian.

Co do Mig-21- model w trzech wersjach jest gotowy. Nie mam kompletu zdjec z budowy ale co jest pomoze w klejeniu a model nie jest skomplikowany. Wolalbym go skleic i zrobic instrukce jak do Ki-45 ale OK, postaram sie go "wydac" (darmowo do sciagniecia) powiedzmy w nastepnych 2 tygodniach.

Co do innych japonskich samolotow.
Aichi B7a chyba zaprojektuje bo jego bryla jest stosunkowo prosta i nadaje sie do "recznego" projektowania. Ale mam kilka zaczetych i nawet prawie skonczonych modeli do ktorych musze sie zdyscyplinowac i skonczyc.

--

26-04-19 08:20  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
stanisław.z 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 163

- 22

Bardzo pięknie !
Gratuluję i Dziękuję !

Pozdrawiam.

26-04-19 09:08  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Jorzik 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 14
Galerie - 23

- 2

Bardzo ładnie się prezentuje. Dziękuję za możliwośc darmowego ściągnięcia Twoich modeli.
Pozdrawiam

--
Pozdrawiam Jorzik

26-04-19 11:14  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Anubis 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Galerie - 2

Andrew, cześć! Wspaniałe wiadomości, dziękuję bardzo za wszystkie modele !!! Naprawdę nie mogę się doczekać MiG! Powodzenia dla ciebie !!!!
--------
Kamuflaż Ki-45 jest również nieporównywalny z resztą twoich modeli, dziełem sztuki ... co za przyjemność nawet po prostu rozważyć twoje prace!

26-04-19 17:24  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
mario9 

Na Forum:
Relacje z galerią - 18
Galerie - 69

- 12

Za wszystkie modele dzięki serdeczne:)
Jednak za Mig-21 szczególne dzięki:)
Już nie mogę się doczekać aż wezmę go na matę.

--

Pozdrawiam Mariusz

Powietrze:
MiG-29MU, Saab J28A Vampire, PT-17 Kaydet, F-100D Super Sabre, F-4E Phantom II, F-104C Starfighter, F-104G Starfighter, F-105D Thunderchief, EA-6B Prowler, Saab AJ37 Viggen, Saab J35 Draken, JAS 39 Gripen, MiG-29 Fulcrum

Su-22um3k, MiG-23 MF, Lim-6bis, Lim-5, TS-11 Iskra, Jak-23 Flora, MiG-21 MF, MiG-21bis, PWS-A,

Heavy metal:

Vk 4501, SdKfz 265 ausf A, SdKfz 265, SdKfz 132 Marder II, Sdkfz 184 Elefant, SdKfz 184 Ferdinand, PzKpfw 35 (t) , PzKpfw 38 (t) , PzKpfw I ausf. F , PzKpfw I ausf A

PzKpfw II ausf C , PzKpfw III ausf J , StuG III ausf. F, StuG III ausf A, StuG 40 F8, Flakpanzer T-34, Pz.Sp.Wg. II Lusch, Flammpanzer II, Neubaufahrzeug VI

I takie tam;)

Assassins Creed Revelations,
Garrus Vakarian

29-04-19 16:17  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Ponury 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1

Kangaroo, a udostępniasz gdzieś tego ciapatego Toryu do pobrania, bo świetny jest? Jak widzę, to dałeś się namówić na Ryuseia :)

29-04-19 21:05  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Na samym początku chciałem Ci bardzo podziękować za Twoja ciężką i owocną pracę. Coś niesamowitego. W ciągu dwóch miesięcy wydałeś więcej nowość niż inni projektanci z naszego podwórka razem wzięci. Wielkie dzięki! Mam kilka pytań ale może nie wszystko na raz. Co do Ki-45 z łatami to faktycznie, przejście skrzydła-kadłub wymagają poprawek bo plamy się rozchodzą i widać różnice w odcieniach. Kołpaki śmigieł też są jakieś krzywe w stosunku do siebie ale to chyba nie wina opracowania bo w poprzednim było wszystko ok. No i kabina faktycznie jakoś troszkę się wygina do środka. Ale to jest chyba wszystko proste do naprawy, zważywszy na fakt że w poprzednim modelu tego nie było... Czekam teraz na KI-46 mam nadzieje że we wszystkich trzech wersjach. Potem Aichi B7a i byłoby wspaniale zobaczyć tego B6N2. To by było prawdziwe HALO na kartonie. Zaskoczenie dziesięciolecia. Może podołasz tematowi..;-) Pozdrawiam i dziękuję. Owocnej pracy!!!

13-05-19 11:57  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
kangaroo 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 8
Galerie - 6

To jest jednak dosyc pracochlonny model- sklejenie tej wersji zajelo mi prawie 13 dni intensywnego klejenia.

Linki do modeli

https://www73.zippyshare.com/v/a3Sro5ck/file.html
https://www73.zippyshare.com/v/wftOCA19/file.html
https://www73.zippyshare.com/v/08EW783O/file.html

13-05-19 12:51  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Anubis 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Galerie - 2

Andrew, cześć! Dziękuję bardzo za tak wspaniały prezent, przepraszam, że straciłem chęć zrobienia samolotów z czasów II wojny światowej. Naprawdę nie mogę się doczekać Twojego MiG-21F, jeśli jestem gotów zapłacić za wzory w formacie PDF, przygotowałem już nożyczki, papier i drukarkę)

13-05-19 20:08  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
zbin 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

kangaroo chłopie .. szacun, jesteś wielki!

13-05-19 22:31  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

No dobra poszło....

Post zmieniony (13-05-19 22:35)

13-05-19 22:43  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Mucha 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Dziękuję, jesteś fantastyczny.

--
Co zostało zobaczone, tego się nie odzobaczy

13-05-19 23:42  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Brak instrukcji.

14-05-19 02:52  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Mirek 

- 2

Andrew,
Swietna robota i wielkie dzieki za udostepnienie modeli.

Dauntless,
Instrukcja jest ta sama co do poprzedniej wersji - zmiana kamuflazu nie ma przeciez znaczenia.

--
Pozdrawiam
Mirek aka shoki2000

14-05-19 06:38  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Kurt 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 7
Galerie - 8

- 3

Bardzo ładnie.

--
"Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. "

Śmigłowce i inne ulepki
Modele Kurta

14-05-19 09:44  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
97 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

wielkie dzięki

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie

14-05-19 10:30  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 1

Dziękuję!

14-05-19 15:02  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Jorzik 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 14
Galerie - 23

- 2

Niestety nie mogę pobrac tych modeli bo z tymi linkami jest coś nie tak.Czy może ktoś mi podesłac juz pobrane modele.Z góry dziekuje.

--
Pozdrawiam Jorzik

14-05-19 16:09  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
BERP 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

Cześć

Mam tą samą prośbę co Jorzik.

Dzięki
Berp@wp.pl

--
Śmigam na rowerku po górach tttrrrrr ....;-)

14-05-19 16:10  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Greg77   

Jorzik - poszło , BERP - idzie

--
Pozdrawiam
Grzegorz
KWA

14-05-19 20:01  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Jorzik 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 14
Galerie - 23

- 2

Greg 77 bardzo Ci dziękuję,
Andrew wspaniała modelarska robota, dziękuję za udostępnienie.

--
Pozdrawiam Jorzik

15-05-19 00:21  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Dzięki za model, ale zmian w plamach na przejściu skrzydło-kadłub nie zrobiłeś chyba żadnych, przynajmniej takich nie widzę....

22-05-19 18:56  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Anubis 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Galerie - 2

Andrew, cześć!) Jak się mają sprawy z MiG-21?

23-05-19 20:06  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

no właśnie co tam dalej z Ki-46 i Aichi D7a...

10-06-19 15:18  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Piotr 73   

Kangaroo modele Ki 45 są super. Mam prośbę czy nie można by do nich dodać masztu antenowego (należy przy tym pamiętać, że był montowany w różnym miejscu w zależności od wersji to znaczy w samolotach bez uzbrojenia w postaci działek 20mm Ho-5 montowanych skośnie na grzbiecie kadłuba czyli Ki-45 Kai Hei maszt był montowany za osłoną kabiny pilota (dobrze jest to widoczne na dołączonym zdjęciu:

https://laststandonzombieisland.files.wordpress.com/2014/04/ki45-left-to-rot.jpg

W wersji z działkami 20mm Ho-5 montowanymi skośnie na grzbiecie kadłuba czyli Ki-45 Kai Tei maszt był montowany za nimi po środku między kabinami tak jak na tym zdjęciu:

http://albumwar2.com/wp-content/uploads/2018/09/05547-728x920.jpg

Można by również w części oznaczonej w modelu nr F2d zaznaczyć otwór na lufę działka 37mm Ho-203 umieszczanego w nosie samolotu jak na zamieszczonych zdjęciach:

https://s3.eu-west-2.amazonaws.com/abpic-media-eu-production/pictures/full_size_0181/1272539-large.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Japanese_Kawasaki_Ki-45_Toryu_aircraft_at_Kallang_Airport%2C_Singapore_-_194509.jpg

https://s3-ap-southeast-2.amazonaws.com/awm-media/collection/OG1449/screen/4090683.JPG

Przy sklejaniu modelu w wersji z działkami 20mm Ho-5 montowanymi skośnie na grzbiecie kadłuba czyli Ki-45 Kai Tei należy pamiętać aby nie montować lufy działka 20mm Ho-3 umieszczanego w wycięciu pod kadłubem (w tej wersji było zdemontowane). Różnice w wersjach uzbrojenia ładnie wyjaśnia instrukcja modelu Ki 45 wydanego przez Zoukei-Mura (short nose & long nose)

https://2.bp.blogspot.com/-G9NQQUUg1LA/XJJJrfrg5_I/AAAAAAAClLQ/ahTBS3xc71guEweNLUDP3WQ6I8hMU62uwCLcBGAs/s1600/Zoukei-Mura%2BKi-45%2BToryu%2BNick%2B%25288%2529.jpg

Pozdrawiam
Piotr
PS.
Nie mogę już się doczekać zapowiadanego Ki-46

10-06-19 16:26  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Greg77   

Piotr 73 - a nie przeginasz???

--
Pozdrawiam
Grzegorz
KWA

10-06-19 17:54  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Jasiek 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 9
Galerie - 1

No bez jaj. Taki maszt to sam możesz sobie dorobić i przykleić tam gdzie chcesz w zależności od wersji.

--
Pozdrawiam!

Ukończone ORP Orzeł III, ORP Orzeł I, Wz.28, 7TP, Nieuport 11c.1 "Bebe", SGB 9 "Grey Goose", Zlin 50LS, Flak 38, Ki-61 Hien

11-06-19 01:08  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Piotr 73   

Jasiek pewnie, że mogę sobie dorobić i przykleić maszt antenowy tylko proszę podaj jego wymiary w skali 1/33 jakiej powinien być wysokości i szerokości,bo nie mam planów modelarskich Ki 45. Może również mi powiesz ile powinna wynosić średnica otworu na lufę działka umieszczonego w nosie, bo to też mogę sobie dorobić.
Pozdrawiam

11-06-19 07:48  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
mario9 

Na Forum:
Relacje z galerią - 18
Galerie - 69

- 12

Piotr73 z całym szacunkiem do Ciebie, ale to już jest szczyt lenistwa:(
Można z netu ściągnąć jakikolwiek rysunek tego samolotu, jego wymiary i poprostu przeskalować do odpowiedniej skali (1-33). Zajmuje to przysłowiowe 5 min.

P.S. To już lekka przesada zawracać „cztery litery” takimi drobiazgami osobie, która za darmo udostępniła, czego wręcz nie musiała robić, tak wspaniałe modele.

--

Post zmieniony (11-06-19 07:53)

02-07-19 14:07  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

A ja w sumie cieszę się że napisałeś bo przynajmniej dowiedziałem się czegoś co mnie interesowało, mianowicie problemu uzbrojenia. Też mi coś tu nie pasowało. Może napiszesz coś więcej?? Myślisz że tylni karabin obserwatora powinien być w wersji z działkami na grzbiecie??? Nigdzie nie widziałem takiego zdjęcia. Pisz. Pozdrawiam

04-07-19 14:57  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Piotr 73   

Dauntlles cieszę się, że przynajmniej Tobie przydały się informacje dotyczące uzbrojenia stosowanego w Ki-45. Sporo ciekawostek o tym samolocie można znaleźć w artykule autorstwa Leszka A. Wieliczko zamieszczonym w Militariach XX wieku nr 5/2014(cz.1) i nr 6/2014(cz.2). Odnośnie stosowania tylnego karabinu w kabinie obserwatora w wersji z działkami na grzbiecie zacytuję informację z wymienionego wcześniej artykułu „W celu zmniejszenia masy, a tym samym choćby minimalnego zwiększenia prędkości wznoszenia i pułapu usunięto działko Ho-3 (chodzi o te umieszczone na spodzie kadłuba), a ponadto w akcjach bojowych często rezygnowano z drugiego członka załogi, w związku z tym demontowano także ruchomy karabin maszynowy”. To tłumaczy, dlaczego na dostępnych zdjęciach tej wersji nie można się go dopatrzyć. Osobiście udało mi się znaleźć w sieci jedynie jedno zdjęcie tej wersji Ki-45 z pozostawionym karabinem http://www.ijaafphotos.com/jbwki451.htm (samolot w górnym rzędzie zdjęć ze strony trzeciej).

05-07-19 21:03  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Dzięki przydatna sprawa. Coś ani widu a ni słych o KI-46

16-12-19 16:35  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Gnom Leśny   

witam
Mam takie pytanie do autora. Jak ten model drukować? Chodzi mi tutaj o to jakie opcje zaznaczyć w ekranie głównym drukowania pliku pdf. czy ma być dopasowany do kartki czy bez skali? Pytam bo nie chciałbym takiej sytuacji że wydrukuję ten model i okaże się że będzie się kaszanić przy klejeniu, jak to miało miejsce gdy robiłem takao z digital navy.

17-12-19 20:50  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Kangoo raczej Ci nie odpisze. Co ja mogę od siebie napisać... Drukowałem u siebie w mieście w DMK studio, to chyba studio poligraficzne. Mają tam lepszy sprzęt. Drukowali na Konica c14000. Druk cyfrowy. Przede wszystkim papier, grubość ok. 170 gr ale może być grubszy, sam zdecydujesz. Najlepszy jest ich papier, satynowy bo jak wydrukujesz na kupionym przez siebie bloku np. Cansona będą widoczne nieładne refleksy światła. Na ich papierze tego nie ma. Druki dwóstronne Kangoo spasował idealnie więc nie powinno być problemu. Ważny jest kierunek drukowania !!!! Czyli jak masz kartkę a3 to drukujesz części w poprzek. Zresztą jak pójdziesz to sprawdź lub zapytaj o kierunek włókien papieru, i dopasuj tak by części kadłuba były wzdłuż tych włókien, bo to krytyczne przy drukowaniu modelu. Możesz wziąć jedną kartkę papieru i zagiąć ją tak jak kadłub i dowiesz się jak drukować. Przyznam szczerze że od strony graficznej Kangoo przygotował to naprawdę świetnie... Kolory są niesamowite.

17-12-19 21:39  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Sławko   

Jeśli drukowanie z PDF to tylko bez skalowania, w oryginalnym rozmiarze.
Jakakolwiek opcja zaznaczona odnośnie dopasowania zmieni proporcje wymiarów i części z różnych arkuszy mogą do siebie nie pasować.

17-12-19 22:00  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Dokładnie tam nic nie trzeba skalować, w oryginalnym rozmiarze.

17-12-19 22:12  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

I zdecydowanie odradzam domowe zabawy z tym. Jak masz gdzie to idź do profesjonalistów. Bo na pewno nie osiągniesz takiego efektu na domowym sprzęcie. Lepiej wydać 20-40 zł i drukować na sprzęcie wartym kilkadziesiąt tysięcy. Ciekawą opcja jest równie foliowanie części. Np. niektóre elementy wnętrza, zegary , fotel itp. możesz pokryć cieką warstwą folii i wydrukować na grubym papierze. I efekt jest extra.

17-12-19 22:25  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Gnom Leśny   

Sławko- dziękuje, napisałeś konkret który oczekiwałem w przeciwieństwie do dauntlessa.

17-12-19 23:07  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Ksywe masz nie od parady..;-)

17-12-19 23:23  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

Może napisze tak: chętnie zaczekam jak wydrukujesz swój model domową metodą i pokarzesz go na forum, potem ja pokarzę co ja wydrukowałem w studio, i w tedy zobaczymy czy nie napisałem nic konkretnego... ;-) uśmiechnę się tylko do własnych myśli.

18-12-19 07:37  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Guciu 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 17
Galerie - 78

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 8

Ale za co ten model karać? I to tak na forum?

--
Skończone: Sao Gabriel, Duyfken, HMS Alert, Carro Veloce C.V. 35, Ursus wz.29, PaK 43/41, Cristobal Colon, Voisin LA III, P-39 Q Airacobra, TKS, Kanone 18, Revenge

"Głupota ma pewien urok, ignorancja nie. " -Frank Zappa

18-12-19 10:24  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
piotr.karton 

Na Forum:
Relacje w toku - 6

@Dauntless nie mam wydrukowanego Ki-45 ale wydrukowałem sobie MiG-21 tego autora w kamo. Na zwykłej domowej drukarce nie posiadającej trybu foto. I dla mnie efekt z mojej drukarki jest lepszy niż z drukarni Answera w jego MiGu ;) Dziś ściągnę sobie Ki-45 i druknę. Dla porównania z jakimś offsetem. Dla ścisłości po 15 latach w te wakacje pożegnałem się z marką HP i przeszedłem do Canon ;) efekty widać na wydrukach.

Post zmieniony (18-12-19 10:27)

18-12-19 11:06  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
piotr.karton 

Na Forum:
Relacje w toku - 6

Zdjęcie z aparatu tel. Dla porównanina Spit offset z Anser.
Jakość najlepiej porównywać na żywo , fotki tego nie oddają.
Kost druku: papier A4 15 gr + tusz 10gr . Druk tanio wychodzi ponieważ mam ciągłe zasilanie tuszem.

Post zmieniony (18-12-19 11:33)

18-12-19 17:30  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Jarpen   

Próbowałem skleić P-40N z Orlika- druk cyfrowy,masakra,lekkie mażnięcie jakimkolwiek klejem lub wodną farbką zostawia ślad.Wylądowal w koszu.Druk bardzo nietrwały. Nie polecam. Natomiast Czajka z MM skanowana i drukowana na zwykłej domowej plujce zaimpregnowana widaronem bez problemu.

18-12-19 20:59  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
zbin 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

Coś pisałem ale już nieaktualne po wybazgraniu wątku.

Post zmieniony (18-12-19 21:03)

19-12-19 10:08  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
Dauntless   

A no zgadza się, trzeba uważać.

16-12-21 11:36  Odp: [R] Ki-45 Toryu 1:33
nephlite   

Prośba - próbowałem pobrać z tych linków ale informuje że plików brak. Czy ktoś może mi podesłać model wraz z instrukcją

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek