FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 11 z 12Strony:  <=  <-  8  9  10  11  12  -> 
01-01-25 22:36  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Bardzo dziękuje za wszystkie Wasze opinie w tym te pochlebne.
Staram się przy nim trochę wprawić przed nowym modelem, a że relacje kolegów potwierdzają moje odczucia co do znaczenia drobiazgów, więc sobie czasami coś uplastycznię.
Nawet doklejenie kilku kwadracików i kółeczek w miejsce namalowanych płaskich figur już robi dla oka robotę.
Greg, materiały potrzebne do poważniejszego pchnięcia relacji już zamówiłem więc jestem przekonany, że model powstanie do końca.
Zawsze w zapasie jest drugi nie pocięty ale nie sądzę bym go musiał tknąć skalpelem

Relacja
Jak widać ledwo się zaczął nowy roku ale nie próżnuje.
Górna cześć świetlika jest tylko założona luzem na skrzydełka, które odciąłem i przesunąłem o grubość ścianki w głąb.
Schodek jest dosłownie z cienkiej kartki dlatego trochę go trasowanie zdeformowało ale tylko na zdjęciu wygląda to tak masakrycznie.

CDN...

--
W budowie: Halny;

04-01-25 22:19  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Złożyłem zamówienie na trochę materiałów do dalszej budowy, bo cały czas eksperymentuje jak wykonać świetlik w nadbudówce maszynowni.
Tak więc by nie tracić czasu postanowiłem, że skleję pneumatyczne tratwy ratunkowe.
Popatrzyłem na zestaw części i stwierdziłem prosta robota. Wywalę paseczki z ząbkami i sklejki i pojadę na styk.
No to uprzedzając nie rezygnujcie z tej sklejki z ząbkami.
Moim zdaniem obwód tego wąskiego paska jest trochę za duży i trzeba go skorelować z środkową częścią walcową jak i dekielkiem.
Na tym pasku zębatym jest przewidziane dla niego miejsce i używając tej "sklejki" pójdzie Wam to szybciej, sprawniej i z mniejszym stresem niż mi.
Ja i tak te górne ząbki odciąłem żyletka ale to zawsze się zdąży zrobić.
Te perypetie przyniosły mi tę korzyść że zacząłem stosować nowy klej (oczywiście nie wszędzie i nie do wszystkiego).
Akurat ja jestem zdanie, iż lepiej poznać i nauczyć się stosować ich kilka rodzajów niż zostać przy jednym.

Relacja
Tratwy pneumatyczne ostatecznie udało mi się wykonać, ale pomyślałem jak to unieruchomić do wyschnięcia przy lakierowaniu.
Raz, że za coś muszę przytrzymać malują taki element, a potem on potrzebuje czasu na wyschnięcie.
Można by to zrobić po jednej sztuce i przytrzymać go pęsetą ale po co tak wydłużać ten proces.
W związku z tym na szybko zrobiłem stojak do suszenia ich po lakierowaniu.

CDN...

--

06-01-25 19:56  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Montuje w dalszym ciągu nadbudówkę rufową i jako, że z szablonu wychodziła mi średnica drutu 1,2mm to rozciąłem element 141 na pojedyncze ścianki.
Całość jest na koniec oklejona cienkim papierem ponieważ i tak wymaga malowania na czarno. Łącznie grubość wyszła mi 2mm i do takiej też dopasowałem, ramiona części 142.
Na razie całość jest wsunięte na słupkach z drutu bo pod spodem mają się jeszcze znaleźć "poręcze" i haczyki na "kabel".

Przy okazji, jako że trzeba to było je malować i potrzebowały czasu na wyschnięcie to zacząłem jeszcze wykonywać stojak i wiadra przeciwpożarowe.
Na rysunku górne deski z otworami na wiadra są nałożone na boczki.
Proszę jednak uważać bo na boczkach białe pola na naklejenie poprzecznych deseczek jest u góry przesunięte w dół.
Moim zdaniem sam boczek jest za wysoki i trzeba go uciąć nad tym białym polem.
Wtedy wiaderka spokojnie wchodzą w dolne wycięcia (trzeba jedne i drugie docelowo poprawić pilnikiem diamentowym) i jeszcze troszkę wystają u góry. 
Jeśli tego nie zrobimy to musimy podnieść górne beleczki i górna krawędź wiaderka zrówna się z deską.
Tak więc jakiś wariant trzeba wybrać. Ja najpierw podniosłem beleczki, a na koniec i tak górę opuściłem niżej skracając boczek.

CDN...

--

06-01-25 20:18  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Część 193 należy rozciąć na pół (symbol nożyczek obok części) i znikną wszystkie problemy z tymi boczkami :)

--
Pozdrawiam,
Arek

06-01-25 20:27  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Dzięki Arek, jesteś jednak nie zastąpiony, pisze to poważnie.
Nie wiem jaki cudem je przeoczyłem. Jutro skrócę stojaczek i będzie git :-)

PS. Nawet trochę takie cieniutkie mi się te ścianki wydawały ale pole na modelu też jest małe.

--

Post zmieniony (06-01-25 20:30)

06-01-25 20:41  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Nie ma za co. W końcu to moja ulubiona relacja z budowy tego kultowego modelu. :)

--
Pozdrawiam,
Arek

06-01-25 20:51  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Nie wytrzymałem i już to poprawiłem :-) Teraz to ma ręce i nogi.
Zdjęcia pokażę jak już zrobię te wiaderka do końca.

PS. Jeszcze raz Ci dziękuje. No i na co mi okulary jak tego nie zauważyłem, aż spojrzałem w drugi model.

--

07-01-25 23:07  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Zrobiłem, niestety miałem tylko metalizer pod ręką bo farba aluminiowa zaschła na amen i nie potrzebnie je od środka przetarłem wikolem w celu wzmocnienia, no ale są.
Zostaje je polakierować i czekać na montaż na nadbudówce.

CDN...

--

Post zmieniony (07-01-25 23:12)

09-01-25 22:37  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Na tylnej nadbudówce jest czerwone pole. Z planów dowiedziałem się że powinien tam być zawór prawdopodobnie hydrantu.
Spróbowałem go wykonać. Udało się, jako tako ale się udało, najgorzej pokrętło ale ręcznie rysowane bez talentu, już go poprawiać nie zamierzam.

Nie planuje więcej się tak rozpędzać w dorabianie brakujących elementów na jakiś polach ale tu było tak łyso.

PS. Coś mi ostatnie dwa makro jakieś nie ostre wyszły.

CDN...

--

09-01-25 23:56  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

A zamierzasz coś zrobić z toporkiem i łomem na lewej stronie nadbudówki? Przy tej skali i z przesunięciem czerwonego wygląda to po prostu słabo.

--
Pozdrawiam,
Arek

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 11 z 12Strony:  <=  <-  8  9  10  11  12  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024