FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 8 z 14Strony:  <=  <-  6  7  8  9  10  ->  => 
29-11-24 09:22  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Cześć Krakusie, z wiekiem jest coraz trudniej ale naprawdę warto i żałuje, że wróciłem tak późno.

Oczy nie te, ręce nie te i sklejanie idzie powoli, a to coś strzyka, a to w krzyżu boli.
Chyba tylko cierpliwości mam więcej bo wczoraj byłem w sytuacji "o co kurna autorowi chodziło? " i dziurawiłem tak "wypieszczone" poszycie by za chwile nerwowo coś przycinać, prostować i zalewać dziury SG i nawet przy tym nie kląłem choć ciśnienie zaczęło mi wzrastać.

PS. Przepraszam z pośpiechu i roztargnienia pokręciłem Twój nik.

--
W budowie: Halny;

Post zmieniony (29-11-24 15:48)

29-11-24 19:13  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Kupka wstydu to zwyczajowa wśród modelarzy nazwa wielkiej góry niesklejonych jeszcze modeli

czytała Krystyna Czubówna

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

30-11-24 13:41  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

To u mnie taką kupką wstydu są te rozgrzebane i nie skończone modele.
Kilka jest i będę sukcesywnie je kończył pomiędzy kolejnymi nowymi projektami. Na razie wpadłem w szał zakupów :-D, ale to i tak tańsze hobby niż audiofilskie bezpieczniki po 21 tysięcy złoty, taki trochę przejaskrawiony przykład. Swoją drogą ceny w tym sektorze oderwały się już od zdroworozsądkowych realiów. To tak na marginesie drogiego hobby.

--

30-11-24 15:03  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

mi się rklama kolumn za 599 000 wyświetliła ostatnio

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

30-11-24 18:57  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

To jeszcze nie takie drogie :-))
Hi- End zawsze był drogi ale po tej pandemii to się zaczął odjazd, podobnież właśnie był to złoty czas dla sprzedawców tego rodzaju urządzeń.
Wiadomo bogaci zawsze maja kasę nawet na zbytki, a może w takim okresie tym bardziej sobie dogadzają.

Nasze modele z dodatkami tez do tanich nie należą ale to nadal hobby przystępne i dla każdego a najważniejsze coś tworzymy nie tylko konsumujemy. Efekt zaś zależy od talentu i włożonej pracy nie od grubości portfela.

--

05-12-24 22:10  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Chciałem tylko dać znak życia i zdementować plotki jakoby budowa stanęła w miejscu.
Posuwa się małymi krokami do przodu (lakierowanie) i w międzyczasie dorabiam wyposażenie pokładowe.
Ćwiczę się przed poważniejszymi wyzwaniami w nowym modelu.

Na razie brak retuszu bo mam kłopot z uzyskaniem jakiegoś choć trochę zbliżonego koloru.

CDN...

--

09-12-24 22:17  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Pozdrawiam serdecznie kolegów z którymi miałem okazja po latach znowu się spotkać w Gołębiu.
Zwinąłem się trochę wcześniej ale jakaś franca mnie zaczęła brać i teraz próbuje mnie położyć.
Bardzo miło było mi się z Wami spotkać i żałuje, że kilku osób już nie zobaczę po tej stronie kurtyny.

Relacja
Po powrocie złożyłem tę oto windę kotwiczną, do której zaadoptuje łańcuszek żywiczny, stosowny rozmiar miałem okazje obejrzeć na wystawie.
Nie kupiłem bo nie byłem pewien rozmiaru.

Dziś to poukładałem na pokładzie by zrozumieć lepiej jak ma być wykonana ostatnia część tego zespołu.
Na pokład i cały kadłub muszę jeszcze nanieść lakier przynajmniej półmat i przystąpię do montażu.

CDN...

--

10-12-24 04:16  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
el_paw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 28
Galerie - 7

Cieszę się że profesor Piterski powrócił i znowu nadaje. Wyciskacz z tych staruszków 200 procent normy. Jak zwykle będę częstym gościem w Twoich relacjach.

Trzymam kciuki za ukończenie projektu.
Pozdrawiam

15-12-24 20:42  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Cześć Pawle, skończony będzie na pewno, i już trwają rozważania na temat co następne trafi pod skalpel. Planuje niszczyciel ale jeszcze nie do końca jestem pewien który to będzie.
Kilka dni byłem wyłączony z użytku modelarskiego. Wirus powodował niekontrolowane trąby powietrzne na biurku, a i przeciekałam jak stary durszlak.
Najgorsze chyba mam za sobą i od kilku dni coś się znowu dzieje.
Kadłub jest już z kompletnym układem sterowym i napędowym. Cały już docelowo polakierowany matowym Humbrolem i powiem Wam, że zaczyna mi to w końcu cieszyć oczy. Generalnie pracy sporo, mimo że mało efektownej, bo retusz, lakierowanie czas zajmują, a efektów spektakularnych nie ma.
Co do mojej decyzji, o użyciu w taki nie inny sposób, kredek akwarelowych to w tym przypadku uważam, że to był bardzo dobry ruch. Mimo że często było to na zasadzie ... zobaczymy co z tego wyjdzie.
Po projekcie trochę skaczę bo trafia się czasem element którego jeszcze nie potrafię sobie w całości wyobrazić.
Nie mam np pojęcia jak to ma być sklejone. Rysunku poglądowego dla tej strony burty brakuje. Plany Modelarskie mi tego do końca nie wyjaśniają. Pewnie skończy się na rozpoznaniu bojem.
To jest chyba stojak na węże przeciwpożarowe.

Relacja
Jak wspomniałem udało mi się z powodzeniem zakończyć lakierowanie całego kadłuba, trochę miałem przy tym niespodzianek ale 10 letni Humbrol nakładany pędzlem dał przyzwoity efekt.
Z nowości, to w ramach montażu wyposażenia pokładowego zainstalowałem koło ratunkowe. Stojak formowany za pomocą BCG

CDN...

--

15-12-24 20:59  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Część 234/235/236 to trap.

--
Pozdrawiam,
Arek

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 8 z 14Strony:  <=  <-  6  7  8  9  10  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024