Piterski
Na Forum: Relacje w toku - 9 Relacje z galerią - 1
- 1
|
Pogaduchy
Wiem, że to może być małe zaskoczenie, ten mój niespodziewany powrót i dziękuje za miłe przywitanie.
Jak jakiś czas temu próbowałem skończyć Gaza, to z przerażeniem stwierdziłem, że nie wiem co ja mam robić. Dlatego znowu się to odwlokło i zaczynam od nowa.
No dobra wypadało by pokazać chociaż niewielkie postępy. Moje inne pokręcone audiofilskie hobby trochę mi tu ostatnio kłody rzucało pod nogi i kilka dni uciekło.
Coś tam prace postępują jednak do przodu.
Relacja
Wiadomo jak to jest z MM nie wszystko i nie zawsze pasuje w nich jak w puzzlach i czasem trzeba kilka różnych elementów pasować w przysłowiowym powietrzu.
Po przymiarkach pokładu doszedłem do wniosku, że przykleję go, tak jak się to zazwyczaj robi, czyli na początku oklejania szkieletu.
Pokład jest trochę większy od szkieletu bo ma wystawać tak by można uformować odbojnice. Astra sugerowałeś mi trochę inną kolejność ale sądzę, że chyba moja koncepcja ma ręce i nogi.
Chcąc sobie ułatwić jego dopasowanie i zwiększyć powierzchnię podparcia i styku zacząłem robić dodatkowe wzmocnienia.

I tak krok po kroku podszyłem nimi cały szkielet w jego górnej części.
Udało mi się nawet przeszlifować go w części dziobowej. Po uformowaniu pokładu i zaznaczeniu od spodu osi symetrii oraz krawędzi odbojnicy, bardzo to ułatwia jego przymiarkę.
Myślę że i klejenie też będzie łatwiejsze, tym bardziej że chcę to zrobić klejem introligatorskim Magic.
Do wyschnięcia trzeba będzie dać pewnie jakiś gumki recepturki więc wzmocnienie powinno zabezpieczyć go przed odkształceniami.

Wyciąłem też całe poszycie dolne kadłuba, na niektórych elementach na wszelki wypadek z naddatkiem.
Po wstępnych przymiarkach postanowiłem i tu dać dodatkowe wzmocnienia w szkielecie.

Na razie jest ich niewiele ale praca raczej jest z tych ... przymierz, dotnij, przymierz i przeszlifuj, a potem wklej.

Generalnie plan jest taki by doszlifować wzmocnienia przymierzając, do nich i szkieletu, pokład i poszycie części dennej. Zastanowić się czy dać identyczne na burtach, a potem klejenie.
Kolejność jaka wydaje mi się być właściwa to: najpierw pokład.
Pod pokład kopyto by było na czym model bezpiecznie oprzeć (powinienem mieć skan modelu to wykorzystam fragment szkieletu dla odtworzenia krzywizny).
W dalszej kolejności części poszycia dna, a potem dopiero burty.
CDN...
--
W budowie: Halny;
Post zmieniony (02-11-24 19:57)
|