mario9
Na Forum: Relacje z galerią - 19 Galerie - 72
- 12
|
Zapraszam do galerii:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cześć
Dawno już nie prowadziłem relacji z budowy moich modeli. Może już czas coś pokazać.
Postanowiłem w ramach odmiany zbudować coś innego. Na matę, więc trafił dość znany samolot treningowy Boening-Stearman PT-17 Kaydet.
Jego budowa już od jakiegoś czasu trwa, bo dosyć długo próbowałem się przełamać do prowadzenia relacji, ale w końcu się zdecydowałem:).
Od samego początku trochę zmieniłem sposób budowy modelu od tego jak proponuje go autor opracowania, dlatego że model przeznaczony jest do malowania.
No to od początku:
Kadłub (wnętrze - kratownica):
Tutaj postanowiłem całkowicie inaczej podejść do tematu.
Kratownicę postanowiłem wykonać z drutu 1mm (spinacze biurowe), lekko posiłkując się materiałami z netu. Kratownica jest lutowana, a pozostałe elementy wnętrza sklejone wcześniej (jeszcze przed oklejeniem poszyciem).
Wszelkiego rodzaju naciągi wykonałem z żyłki 0,4 mm:
Następnym etapem jest jego pomalowanie. Musiałem to zrobić wcześniej, bo po oklejeniu poszyciem trudno byłoby to wykonać;)
Najpierw w ruch poszedł kapon, a następnie podkład. Ja używam podkładu Bilmodel surfacer 4000
Następny etap to czarny podkład:
Teraz można pomalować właściwą farbą. Ja użyłem Gunze C 312:
W międzyczasie wykonałem fotele pilotów:
oraz tablice przyrządów. Tablice wykonałem od podstaw, gdyż te zamieszczone w opracowaniu niestety odbiegają od tych, które występują w tym samolocie. Rozrysowałem je w Corelu.
Wykonane tablice prezentują się, moim zdaniem, nawet nieźle:
Obramowania przyrządów wykonałem z drutu 0,2mm.
Teraz już pozostało tylko złożyć wszystko do „kupy” i nałożyć washa z rozcieńczonej farby olejnej, a następnie całość polakierować matowym lakierem bezbarwnym.
Tak prezentuje się kadłub przed nałożeniem poszycia:
Następny etap to pokrycie kratownicy poszyciem :)
C.D.N.
--
Post zmieniony (11-03-22 14:37)
|