Batonus
Na Forum: Relacje w toku - 12 Relacje z galerią - 25 Galerie - 16
W Rupieciarni: Do poprawienia - 1
- 10
Grupa: QWKAK
|
Oczywiście że się boję, przykleiłem. Ale jakąś kolejność trzeba przyjąć, gdybym najpierw zajął się olinowaniem, nie byłoby szans na poprawne przyklejenie nadbudówek i wszystkiego co na nich jest.
A dzisiaj czas na żurawiki, w oryginale wyglądają tak:
A to moje półprodukty:
Przy okazji żurawików pojawiła się też konieczność podjęcia decyzji o produkcji bloczków, które są (jak dla mnie w każdym razie) zmorą w budowie żaglowców. Są ich setki, różnej wielkości i kształtu. Podjąłem próbę produkcji taśmowej (cięte z metra):
Metoda na pierwszym zdjęciu przyniosła marne efekty, bo cięcie z metra nie gwarantuje owalnego kształtu i brzegi się strzępią. Postawiłem więc na wycinanie każdej z "licówek" osobno (sztancą biopsyjną - jest okrągła, ale da się wyciąć owal - na dwa razy) i sklejanie je warstwami, z węższymi dystansami z przerwą, zapewniającą przejście liny.
Na drugim zdjęciu - na lewej kupce pierwsze podejście z którego nie jestem zadowolony, bo tu jednak ciąłem z metra, na prawym - każdy blok sklejany osobno, z indywidualnie ciętych owalnych "licówek" i przekładek dystansowych.
Bloki mają wymiary 2 mm x 1,5 mm. Co daje blok ok. 30 cm długości w oryginale i wydaje się akceptowalne.
Tak wygląda podwójny blok żurawikowy z bliska:

No i efekt końcowy:

--
Fejs - zbuk: Tomek Szejnoch, w robocie: Cutty Sark
Zazdroszczę owadom - w makro są doskonałe.
|