cyrylus
Na Forum: Relacje w toku - 8 Relacje z galerią - 1 Galerie - 7
|
Witam w kolejnej odsłonie.
Znów minęło sporo czasu ale nie obijałem się. Coś tam lepiłem.
Szycie żagla nie było skomplikowane. Raptem dwa razy patrzyłem na rysunki żeby załapać przeszycie, potem to już na pamięć leciałem. Igła, lina i poszło szybko. Dużo czasu zajęło mi zrobienie bloków. Na początku miałem plan żeby robić bloki w miarę zapotrzebowania, czyli jak zrobię reję z żagle to przymocuję bloki te które są właśnie potrzebne to tego konkretnego zestawu. Po zrobieniu rei z żaglem na bukszprycie przemyślałem temat. W miarę postępu prac będzie przybywało elementów na modelu i siatka lin będzie coraz gęściejsza co utrudni mocowanie bloków. Sporo tych bloków jest w trudno dostępnych miejscach, na przykład na sztagu pod marsem. Zrobiłem wszystkie bloki które wiszą na sztagach, wantach, masztach i na pokładzie coś jest. Dwa razy myślałem że już koniec bloków, a tu po przejrzeniu rysunków okazywało się że jeszcze gdzieś trzeba przyczepić. W ogóle te bloki to jedna, wielka, nie kończąca się opowieść. W każdym bądź razie zostało zrobienie tych bloków które są na rejach i żaglach. Ale to już na bieżąco będę robił. Do wydęcia żagla użyłem mocniejszego krochmalu i trochę ponaciągałem żagiel linami, tymi co odciągają żagiel do przodu i podciągnąłem tymi co zwijają żagiel od rogów do środka. Nawet to wyszło ala nadal mi brakuje dynamizmu w tych żaglach. Będę myślał jak to usprawnić. Może w tym modelu się nie uda ale w następnym może akurat.

--
|