FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 5 z 8Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  ->  => 
28-08-24 23:06  Odp: [R] "Wodnik" 1:100 wyd. Seahorse
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Ważne, że krok po kroku powoli do przodu. Robota elegancka. Można powiedzieć, że olinowanie stałe praktycznie zrobione, gdyby nie te brakujące wyblinki, które pewnie trochę czasu zajmą...

--
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama

29-08-24 09:49  Odp: [R] "Wodnik" 1:100 wyd. Seahorse
Józef 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Super.. Ale nie bardziej by wyglądał ten ściągacz talrepowy trochę przybrudzony np. w herbacie? Jeśli oczywiście jest bawełniany...

--

29-08-24 16:05  Odp: [R] "Wodnik" 1:100 wyd. Seahorse
Art 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 5
Galerie - 27

- 8

Pięknie i równo zaplotłeś wanty.
Pochwal się metodą (daj zdjęcia z montażu), na pewno się komuś przyda.
Bloki papierowe, czy żywiczne?

--
W budowie: Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;

Zbudowane ostatnio: Santa Maria; STS Lwów;

Zapraszam do: http://art-modele.pl/

14-09-24 19:35  Odp: [R] "Wodnik" 1:100 wyd. Seahorse
cyrylus 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 1
Galerie - 7

Witam.
Brudzenie czegokolwiek niesie za sobą konsekwencje. Trzeba brudzić i "zużywać" wszystko odpowiednio. Kadłub wygląda jakby nadal stał w doku więc i liny i żagle będą nówka sztuka. Nie będę robił żadnych brudzeń.
Wiązanie want podpatrzyłem z książki. Nie mam zdjęć z montażu. Lina na pół, opleść maszt, złapać klejem, owinąć cienką liną, złapać klejem. Jufersy to trzeba przyklejać do napiętej liny zelując poziom do poprzedniego jufersa, a potem owinąć jufers liną. Poziom można jeszcze regulować liną ściągającą jufersy.
Bloki i jufersy papierowe, wycinane laserowo.

A tak idzie ze "szczebelkami"

--

21-10-24 12:08  Odp: [R] "Wodnik" 1:100 wyd. Seahorse
cyrylus 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 1
Galerie - 7

Robota idzie do przodu. Takielunek stały gotowy więc wziąłem się za żagle.
Wniosek na przyszłość: do klejenia węzłów wyblinek lepiej użyć BCG zamiast Super Glue bo ten usztywnia i zniekształca, a po BCG liny są nadal elastyczne.
Do wydęcia żagla użyłem domowej roboty krochmalu. Wyszło by lepiej gdyby był mocniejszy. Przy kolejnych żaglach zrobię porządny krochmal.

--

23-11-24 15:59  Odp: [R] "Wodnik" 1:100 wyd. Seahorse
cyrylus 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 1
Galerie - 7

Witam w kolejnej odsłonie.
Znów minęło sporo czasu ale nie obijałem się. Coś tam lepiłem.
Szycie żagla nie było skomplikowane. Raptem dwa razy patrzyłem na rysunki żeby załapać przeszycie, potem to już na pamięć leciałem. Igła, lina i poszło szybko. Dużo czasu zajęło mi zrobienie bloków. Na początku miałem plan żeby robić bloki w miarę zapotrzebowania, czyli jak zrobię reję z żagle to przymocuję bloki te które są właśnie potrzebne to tego konkretnego zestawu. Po zrobieniu rei z żaglem na bukszprycie przemyślałem temat. W miarę postępu prac będzie przybywało elementów na modelu i siatka lin będzie coraz gęściejsza co utrudni mocowanie bloków. Sporo tych bloków jest w trudno dostępnych miejscach, na przykład na sztagu pod marsem. Zrobiłem wszystkie bloki które wiszą na sztagach, wantach, masztach i na pokładzie coś jest. Dwa razy myślałem że już koniec bloków, a tu po przejrzeniu rysunków okazywało się że jeszcze gdzieś trzeba przyczepić. W ogóle te bloki to jedna, wielka, nie kończąca się opowieść. W każdym bądź razie zostało zrobienie tych bloków które są na rejach i żaglach. Ale to już na bieżąco będę robił. Do wydęcia żagla użyłem mocniejszego krochmalu i trochę ponaciągałem żagiel linami, tymi co odciągają żagiel do przodu i podciągnąłem tymi co zwijają żagiel od rogów do środka. Nawet to wyszło ala nadal mi brakuje dynamizmu w tych żaglach. Będę myślał jak to usprawnić. Może w tym modelu się nie uda ale w następnym może akurat.

--

24-11-24 22:11  Odp: [R] "Wodnik" 1:100 wyd. Seahorse
Lukee 

Śliczny :-)

26-11-24 08:41  Odp: [R] "Wodnik" 1:100 wyd. Seahorse
Art 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 5
Galerie - 27

- 8

Dla mnie to "wydęcie" wiatrem jest wystarczające, fajnie wygląda.
Gdyby się dało lekko naprostować szoty i halsy. Chodzi o to., aby swobodnie "zwisały" bez zakrzywień. Dotyczy to zwłaszcza przejścia przez bloki.
Super robota.

--
W budowie: Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;

Zbudowane ostatnio: Santa Maria; STS Lwów;

Zapraszam do: http://art-modele.pl/

26-11-24 19:18  Odp: [R] "Wodnik" 1:100 wyd. Seahorse
cyrylus 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 1
Galerie - 7

No z tym prostowaniem może być kłopot. Prędzej coś uszkodzę niż poprawię.
To wydęcie żagli mi się marzy takie duże, jakie kiedyś na jakimś obrazie widziałem. Ale to spróbuję zrobić przy innym modelu z mniejszą ilością żagli.

27-11-24 08:03  Odp: [R] "Wodnik" 1:100 wyd. Seahorse
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W sumie nigdy mi to nawet przez banie nie przeszło, że sznurkom też trzeba tak jak by wymusić grawitacje, aby układały się zgodnie z swoim pierwowzorem, hehe. Dzięki Art za poruszenie tego wątku.
Co do modelu, kawał solidnego wykonu, gratuluje

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 5 z 8Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024