Mucha
Na Forum: Relacje w toku - 3 Relacje z galerią - 1
W Rupieciarni: Do poprawienia - 3
|
Cześć Rynceusz!
Fajnie, że jesteś, super że zaczynasz. Słuchaj Karola, dobrze prawi. Można nawet powiedzieć - polejcie mu!
Ja jedynie uzupełnię kolegę o kilka drobnych uwag.
1 - im prostsze modele weźmiesz na początek, tym później mniej błędów zrobisz przy bardziej skomplikowanych
2 - Nie zniechęcaj się pierwszymi porażkami, gdybyś zobaczył mój pierwszy model, spadłbyś z krzesła :)
3 - kleje:
A - Magic - na bazie wody, więc nie do wszystkiego. Wręg i dużych powierzchni nie podklejaj, bo szlag trafi ich kształt i wymiary
B - BCG - super klej, ma ogromne możliwości, sporo zalet, ale wymaga dużego opanowania. Jeżeli chcesz bliżej się z nim zapoznać, polecam swoją relację "Cień swastyki nad Europą". Całego Dorniera skleiłem tym właśnie klejem. Jednak jak nieumiejętnie go zastosujesz, każda zaleta tego kleju przerodzi się w jego wadę...
C - Butapren - nie polecam firmy Dragon, natomiast spotkałem sie z butaprenem w sprayu i ten jest super. Duże powierzchnie robisz błyskawicznie, bo lecisz nim jakbyś robił grafiti na ścianie.
D - CA - kropelka, super glue, ogólnie cyjanoakryl. Pamiętaj - z dala od oczu!!! Najlepiej abyś nie wdychał oparów bo są toksyczne. Usztywnia owszem, ale tez mocno penetruje i przebarwia a opary niszczą elementy przezroczyste.
E - są jeszcze polimery wspomniane wcześniej ale raz że śmierdzą a dwa, że nitkują.
Reszta - 100% się zgadzam z przedmówcą.
--
Co zostało zobaczone, tego się nie odzobaczy
|