FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
10-01-24 20:50  [R] EU07-538 1:25 - Answer
lukasz86 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Witam
Rozpoczynam nową relację, kolejna lokomotywa, tym razem wybór padł na EU07 w skali 1:25 wydawnictwa Answer. Mam nadzieję że tym razem uda mi się ją w pełni przeprowadzić. Lokomotywa, tak jak poprzednie, będzie w całości malowana, co do barw to się jeszcze zastanawiam czy jakiś schemat zielony albo może w barwach IC. Model jest mocno uproszczony ale fajna baza żeby dzięki planom i zdjęciom zrobić fajny model.
Na początek ramy wózków, trochę skomplikowany kształt ale bez problemów:

Kolejno koła z dorobionymi otworami, resory piórowe pogrubione i maźnice poszerzone względem wycinanki o 2mm:

I na koniec silniki trakcyjne, silniki są bardzo uproszczone, ale w większości i tak ich nie będzie widać. W silnikach dorobiłem otwory wentylacyjne oraz miejsca wlotu powietrza do silnika do którego będą później harmonijki:

Kolejne detale w następnej odsłonie relacji,
Pozdrawiam

--

Post zmieniony (22-01-24 17:56)

24-01-24 16:00  Odp: [R] EU07-538 1:25 - Answer
lukasz86 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Na kolejnych zdjęciach belka bujakowa, elementy zawieszenia belki oraz spręzyny (na zdjęciu 10 ale mam zrobionych 12), Sprężyny zrobione z drutu miedzianego średnicy 1,3mm:

Oraz pomalowany jeden wózek podkładem i doklejone kilka detali:

--

24-01-24 21:39  Odp: [R] EU07-538 1:25 - Answer
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Będę oglądał, jako stary i (krótko)były kolejarz 😉
Czy te bardzo piekne spreżyny nie są aby za ciasno zwinięte? Obawiam się, że one by takie jak tu widać nie pracowały...

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

25-01-24 20:30  Odp: [R] EU07-538 1:25 - Answer
lukasz86 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Są przerwy między zwojami, może pod tym kątem ich tak nie widać, ale w oryginale też te sprężyny są dość ciasno zwinięte.

06-03-24 23:42  Odp: [R] EU07-538 1:25 - Answer
lukasz86 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Kilka nowych fotek, na początek przymiarki układu hamulcowego, chcę przykleić przewody hamulcowe do ramy wózków przed malowaniem:

Poskładałem belki bujakowe:

Oraz silniki trakcyjne:

Elementy narazie pomalowane czarnym podkładem. To podcięcie na deklach silników to mój błąd ale jak dojdą koła to nie będzie tego widać.

--

02-06-24 15:33  Odp: [R] EU07-538 1:25 - Answer
lukasz86 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Kolejna odsłona relacji, na pierwszym zdjęciu zaciski hamulcowe:

kolejne zdjęcia to jeden z zestawów kołowych:

oraz jeden wózek poskładany już z zestawami kołowymi:

Kolejnym krokiem będzie poskładanie drugiego wózka, przyklejenie belek bujakowych i dorobienie całej drobnicy układu hamulcowego.
Pozdrawiam.

--

02-06-24 15:59  Odp: [R] EU07-538 1:25 - Answer
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Ładnie, bardzo sterylnie.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

08-01-25 11:05  Odp: [R] EU07-538 1:25 - Answer
lukasz86 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Witam
kontynuacja prac przy EU07, narazie wózki wstrzymane, wziąłem się za kabiny maszynisty, na zdjęciach pulpity. Pulpity odwzorowane wg zdjęć, rozbudowane w stosunku do tego co proponuje wycinanka. Brakuje jeszcze radiotelefonu. Od czoła lokomotywy wkleiłem podposzycie. W kolejnym kroku szkielet pudła lokomotywy i dalsze prace z kabinami.

Pozdrawiam.

11-01-25 22:06  Odp: [R] EU07-538 1:25 - Answer
Majster 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 8

Świetnie wygląda. Jedyny drobiazg, do którego można się przyczepić, to taki, że są dwa prędkościomierze rejestrujące ( oba z licznikiem przejechanych kilometrów). W rzeczywistości jest tylko jeden. Podnóżek pod pulpitem po stronie pomocnika też będzie? Czekam z niecierpliwością na dalsze postępy, bo patrząc na wcześniej zbudowane modele, będzie co podziwiać :)

12-01-25 14:51  Odp: [R] EU07-538 1:25 - Answer
lukasz86 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Majster, tak w wycinance były dwa prędkościomierze z rejestratorem, musiałbym jedną tarczę drukować a nie uzyskałbym takiej jakości druku. Podnóżek będzie ale muszę jeszcze wykombinować jak zrobić kratki grzejników, bo pod podnóżkiem też jest kratka. Myślałem żeby nadrukować na kartce pomalowanej farbką ale toner się nie trzyma a atrament mi się rozlewał. Może zrobię laserowo wycinane albo fototrawione.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024