Mateusz
Na Forum: Relacje w toku - 1
|
StuGu też mam taką nadzieję :)
Budowa cz. 9.
Ten post miał wyglądać trochę inaczej. Po części z budowy nr.8 chciałem pokazać spasowane już ściany boczne z podłogą - zmieniłem koncepcję i napiszę co nieco trochę wcześniej :) Tak o połowę wcześniej. Można powiedzieć, że więcej słów niż efektów :D
Do rzeczy - powstała jedna spasowana (może złe słowo - na ten moment myślę, że spasowana) z podłogą ściana boczna - ta trudniejsza z otworami na drzwi wejściowe, z wklejonymi szybkami z zrobioną uszczelką szyby (o tym dalej):

Jako, iż do modelu posiadam lasery i chciałem wykorzystać je klejąc boki. No właśnie, chciałem... :D Pasując połowę boku z laserem po obwodzie wyglądało to następująco:

Widoczne przesunięcie jednego okna i drzwi. I to dosyć spore. Co dziwne - tego błędu nie było w części naklejanej na karton, wycinanej ręcznie. Coś tu poszło ewidentnie nie tak jak powinno :p Samo wycięcie okien też pozostawiało wiele do życzenia (ten błąd akurat występuje również w części wycinankowej do naklejenia):

Byłem zmuszony odrysować szablony sam i wydziergać je ręcznie, co również polecam przyszłym budującym ten wehikuł ;)

Jedziemy dalej :D Lasery jak i części naklejane na karton po długości o dziwo pasowały do podłogi. Po złączeniu części nadrukowanej wewnątrznej jak i zewnętrznej okazało się, że części są za długie o jakiś 1 mm. Zostało to skrócone na środku w miejscu łączenia także, że nie było tematu ;)
Nie lubię retuszu części "grubych", a takimi były otwory okienne. Zostały one zapaćkane mieszanką wikolu, wody, czarnej farby o konsystencji dosyć wodnistej. Takiej hmm rozlewającej się po krawędzi a nie dającej grubej spoiny :cool: I w taki sposób zostały wykonane imitacje uszczelki okiennej:

Tyle na dziś. Następna część nie wiem kiedy i nie wiem o czym.
|