FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4 
27-12-24 22:14  Odp: [R] Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 | Czyżby nierówna walka z projektem?
Lukee 

:-D :-D

27-12-24 22:39  Odp: [R] Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 | Czyżby nierówna walka z projektem?
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Może to taki model biznesowy, odpowiedź na niskie nakłady, po prostu wystarczy zmusić tych kilku nieszczęśliwców, aby kupili 2 albo 3 egzemplarze: ] jeśli chcą poskładać 1 model. deag**ini ucz się: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

27-12-24 22:42  Odp: [R] Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 | Czyżby nierówna walka z projektem?
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Linia sto siedem, za czasów berlietów, jeździła na trasie Dw. Świebodzki -> Robotnicza -> Nowy Dwór -> Krzemieniecka -> FAT -> Grabiszyńska -> Wałbrzyska -> Klecina St., o Długą nawet nie zawadzając...
Jakieś banialuki tu panie kolego prezentujesz...

;-P

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

27-12-24 23:09  Odp: [R] Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 | Czyżby nierówna walka z projektem?
Mateusz  

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Chopin hmm to dziwne, bo z informacji w sieci rozkład z 1977 roku wyglądał tak😁

Nawiążę jeszcze do postu Karasia. Berliet przez Modelik został wydany jako offset, czyli pierwsze wydania i wznowienie w druku laserowym, w tym wypadku HP Indygo. Tutaj ciekawostka, ponieważ mój bazowy model został wydany jako offset, oznaczony jako "Wydanie I". Wydaje się, że zdobycie modelu w starym wydaniu offsetowym załatwi sprawę... Otóż nie 🤣

Nie biorę tutaj pod lupę wydania laserowego - zmienione były w nim kolory i poszczególne rozstawienie części.

Zakupiłem model z drugiej ręki. Tak jak moje, offset, "Wydanie I". Cz. 57, czyli "podstawa" fotela kierowcy jest w kolorze czarnym. Dlaczego w moim wydaniu (widać na zdjęciach z poprzednich postów ze zrobionego fotela) była w kolorze szarym?

Druga sprawa, która będzie głębiej opisana przy składaniu przodu. Zwróćcie uwagę na kolory części w egzemplarzach z tych samych wydań - są dwa inne odcienie części:

--

Post zmieniony (27-12-24 23:39)

29-12-24 03:16  Odp: [R] Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 | Czyżby nierówna walka z projektem?
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Mateusz tabelkę w ekselu to ja też potrafię zrobić ;-P

Historyczny rozkład jazdy linii 107

Dalej ani słowa o Długiej ;-P

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

Post zmieniony (29-12-24 03:18)

29-12-24 07:19  Odp: [R] Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 | Czyżby nierówna walka z projektem?
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, te rozkłady jazdy to przecież jeden z globusu Wrocławia, a drugi z globusu Warszawy.

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

29-12-24 11:30  Odp: [R] Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 | Czyżby nierówna walka z projektem?
Mateusz  

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Zgadza się, budowany model jw. nosi numer 3873 - oznaczenie na podstawie odbudowanego pojazdu, znajdującego się w rękach Klubu Miłośników Komunikacji Miejskiej w Warszawie.

30-12-24 01:10  Odp: [R] Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 | Czyżby nierówna walka z projektem?
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Brystol i ty Brutusie przeciw mnie??? Ja tu walczę o lokalny patriotyzm, a Ty mi nóż w plecy ;-P

--
Pozdrawiam!
Chopin

08-01-25 10:41  Odp: [R] Jelcz-Berliet PR-100 | Modelik 1:25 | Czyżby nierówna walka z projektem?
Mateusz  

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Budowa cz. 14.

Ten wpis miałem już w głowie przy pisaniu poprzedniej aktualizacji 😉 Podzielę go na 3 części: narzekanie na autora, narzekanie na wydruk, budowa 😁

Część pierwsza - narzekanie na autora:
Start budowy przodu zaczynamy od górnej części, czołowej - zawierającą kasetę z numerem trasy i linią. I tutaj zacytuję siebie z poprzedniego wpisu:

"bez rozmyślania 5 kroków na przód (powiem w tajemnicy, że 5 kroków to za mało... jakieś 6 razy"

Wyjaśniam. Cała kaseta jest początkiem dachu i na niej opierają się później oklejki w początkowej części. Wiec... dlaczego ona ma inny górny kształt niż "wręgi" dachu? 🤔 Cała część jest numeru 68, wręgi 98 😃 Zresztą - wygląda ona jakby ktoś na nią nadepnął 😂

Teraz boczne części. Nie ma możliwości wygięcia boków przy takiej grubości ściany, aby wszystko ładnie spasować. A bynajmniej moje umiejętności tam nie sięgają 🤔

Koniec końców przednia część oczywiście nie pasuje. Długością, szerokością, kształtem... (tutaj można wstawić każdy rzeczownik 😃 )

Wiec zostaje.. przeróbka 😃 Nie lubię "sztukować", na rozrysowanie nowych części było za mało zapasu koloru... Kupujemy drugi egzemplarz i tutaj przechodzimy płynnie do drugiej części 😃

Część druga - narzekanie na wydruk:
Wydawać by się mogło, że zdobycie drugiego egzemplarza jest łatwe. Czasami trochę trudniejsze, jak nie ma go dostępnego w sklepach i trzeba szukać z drugiej ręki. Tutaj wchodzimy na jeszcze wyższy poziom - szukamy egzemplarza w druku offsetowym o... takich samych kolorach 😃
Pierwsze egzemplarze tegoż modelu drukowane były w systemie offsetowym, wznowienie było za to w druku cyfrowym - HP Indygo. Zostało szukanie modelu z drugiej ręki. Zamówiłem egzemplarz z pierwszego wydania, jak moje. I tutaj zdziwienie 😃

Zaciekawił mnie również kolor cz. 57, w tym wypadku podstawy fotela kierowcy. Mój egzemplarz posiadał część w kolorze szarym (już wklejona), w drugim egzemplarzu element jest w kolorze... czarnym 😃

Stałem się dzięki wydawcy (za co dziękuję) posiadaczem egzemplarza w wydruku laserowym. Tak to wygląda:

od lewej: mój początkowy egzemplarz (Wydanie I offset), dokupiony drugi egzemplarz (Wydanie I offset), egzemplarz w druku laserowym HP Indygo

Zacząłem się zastanawiać, czy nie mam jakiegoś testowego wydania i tak naprawdę model zaprojektowany jest poprawnie 🤣🤣

Część trzecia - budowa:
Mając drugi egzemplarz zawsze próg błędu jest większy 😁 Cały.. nazwijmy do stelaż został przerobiony z oryginalnej części, z przeróbkami i wzmocnieniami:

Biała część będzie zasłonięta przez dach, także nie ma sensu malowania, sztukowania, dorabiania... 😁
Po wklejeniu całego stelażu można było złapać kąty i wykreślić całkowicie nowy element zewnętrzny. Za to posłużył.. jedna z oklejek dachu 😉 Pasowała najbardziej kolorem bo boku 😁 Najpierw testy, czyli surówka:

Po dopasowaniu oklejki możemy dodać coś od siebie :) Autor założył taki wygląd (powinna być jeszcze "szybka"):

Patrząc na zdjęcie oryginału - mamy troszkę inne kolory niż zaproponowane przez autora.
Jako, iż kupiłem kilka kartonów w kolorach służące jako tło do robienia zdjęć... Jakby gdzieś brakowało tła to poszło w szczytnym celu 😁

I tak wklejone na gotowo:

I kilka elementów, które nie przeszły próby testów jakościowych 🤣

Na koniec - żeby nie było, że narzekania są dłuższe niż budowa piszę to zdanie, żeby mieć większą objętość tekstu 😀 Do następnego 🙂

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 4 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024