FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 3Strony:  <=  <-  1  2  3 
21-06-24 18:38  Odp: [R] Sklejanie testowe - Chasseur 1:200 - projekt Mariusz Baron
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Ostatnio się okazało, że całkiem sporo okrętów RN mogło mieć ciemnoszare dno, bo takej farby też wówczas używano. Niestety z małymi wyjątkami nikt tego w dokumentach nie odnotowywał.
Tu jednak obstawiałbym oryginalne francuskie malowanie dna.

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

Post zmieniony (22-06-24 15:40)

12-07-24 23:49  Odp: [R] Sklejanie testowe - Chasseur 1:200 - projekt Mariusz Baron
Bialy 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 9
Galerie - 37

- 7

Witajcie, witajcie :-)

Dziś udało się poskładać kadłubek w całość. Jeżeli moje koślawe łapska, ślepe gały i mizerne umiejętności pozwoliły poklajstorwać to co Mario zaprojektował to znaczy to tyle, że każdy modelarz poradzi sobie z tym bez problemu.

Teraz proszę sobie siednąć, zmrużyć czułe łoczyska i z bezpiecznej odległości obejrzeć najtrudniejszą na tym etapie robót operację czyli zrobienie okrągłego przejścia burta-pokład. Promień krzywizny ma w tej skali około 0,5mm. Niestety moje umiejętności nie pozwoliły mi lepiej tego wykonać :-)

Spójrzmy teraz na podwozie - tutaj wszystko idealnie się pozchodziło. Kolejność klajstrowania - najpierw dno potem burty. Nic, kompletnie nic nie musiałem docinać, dorzynać czy też przypiłowywać :-)
Najlepiej jest oklejać równocześnie od dziobu i rufy - środkowa oklejka ma nieco zapasu w razie w....

I niestety wkradł się niewielki zonk...
Pawęż jest zbyt niska - brakuje tyle ile wynosi promień przejścia burty-pokład (poszło do poprawki)
Pokład trzeba wydłużyć o około 1mm (poszło do poprawki)

I na zakończenie dzisiejszych wywodów zdjęcie ogólne ogółu z przymiarem:

--

13-07-24 20:12  Odp: [R] Sklejanie testowe - Chasseur 1:200 - projekt Mariusz Baron
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Zacny kadłubek👍
Pokład nie miał w oryginale wypuklosci, czyli nie obniżał się ku burtom, nie widać go, czy też zostało to pominięte w modelu?

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

17-07-24 09:38  Odp: [R] Sklejanie testowe - Chasseur 1:200 - projekt Mariusz Baron
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

wydaje mi się, że obecne rozwiązanie obłego przejścia pokład-burta jest trudne do wykonania, więc niezbyt optymalne. IMO zdecydowanie lepiej byłoby pociągnąć burty aż do płaskiego pokładu, tym bardziej, że obła część była w kolorze burt i innym niż pokład. Pozwoli to na lepsze wyprowadzenie krzywizny i wyeliminuje problem niedokładności pasowania.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

17-07-24 21:36  Odp: [R] Sklejanie testowe - Chasseur 1:200 - projekt Mariusz Baron
Bialy 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 9
Galerie - 37

- 7

Waldek - krzywizna pokładu była tak niewielka, że w skali 1:200 różnica pomiędzy osią a burtami wychodziła około 0,1mm - odpuściliśmy sobie.

Karaś - pierwsza wersja była z łukiem na burtach - okazało się to znacznie gorszym rozwiązaniem niż to co jest teraz. Najwięcej problemów było w dziobowej części burt gdzie trzeba wygiąć papier w dwóch płaszczyznach.

02-01-25 14:57  Odp: [R] Sklejanie testowe - Chasseur 1:200 - projekt Mariusz Baron
Bialy 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 9
Galerie - 37

- 7

Witajcie w nowiuśkim 2025 roczku. Wszystkim po pierwsze składam życzonka wszytkiego co najlepsiejsze.

A teraz czas przejść do tematu niniejszej relacji.

Jakoś niedługo przed świętami Mario znalazł takie oto zdjęcie:

No i się zaczęło - piękniusi kadłubeczek wziąłem w moje "drobniusie" łapki i w przypływie "radości" wysłałem w niebyt poprzez kominek. Jako, że musiałem odczekać kilka dni więc emocje opadły i po otrzymaniu nowych części szybciusio je druknąłem, zaszprajowałem i rozpocząłem wycinanie. I tu wyszedł mój babol - zamiast druknąć na papierze 120g wsadziłem 240. Poszedłem jednak tą drogą i nawet udało się poskładać nowy kadłubek:

Resztę części na szczęście wydrukowałem już poprawnie więc tym razem nic nie sprawiało kłopotów. Ponieważ na tym etapie zaczynają się pojawiać różnice pomiędzy Ch11 i Ch15 więc musiałem się na coś zdecydować - wybrałem Ch15

No i okazało się, że nawet najprostszą część można źle przykleić - musiałem więc poprawić dynksy na kominie

A teraz zbliżenia na pomysł Ałutora na osłonę pomostu. Jako, że na obecnym etapie nie istnieją rysunki montażowe straciłem nieco czasu na rozkminienie co Mario miał na myśli. Kolejne kilka chwil kombinowałem jak u licha to pozaginać. W końcu zabrałem się za robotę i .....
I okazało się, że wszystko niemal samo się składa - wszelkie moje obawy były zbędne.

A i na sam koniec jeszcze napęd pływadła - niestety wydrukowany na grubaśnym papiórzysku.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 3Strony:  <=  <-  1  2  3 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024