FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
23-06-24 12:34  [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Cześć i czołgiem,

zapraszam do relacji pt. "Łatwo to już było".

Postanowiłem tym razem skleić coś innego niż niemiecką pancerkę, wybór padł na Shermana Firefly z wydawnictwa Andrzeja Halińskiego. Model znany, posiadający astronomiczną ilość elementów i detali, podobno jeden z najtrudniejszych zaprojektowanych w kartonie i chyba faktycznie tak jest.

Model chcę skleić bez wnętrza (oczywiście wykonując elementy potrzebne do tego żeby model trzymał się kupy), posiłkując się przy budowie żywicznymi gąsienicami i być może żywicznym hamulcem wylotowym.

Na razie udało mi się skleić podłogę i dolną część ścian bocznych, w większości wszystko elegancko pasuje, części zaprojektowane są tak, że łączenia biorą pod uwagę też grubości kartonu, i wszystko ładnie się schodzi. Trochę coś musiałem lekko dociąć przy tylnej ścianie ale to chyba moja wina.

Nie przedłużając, zapraszam do kilku pierwszych fotek :)

23-06-24 21:03  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Podobno jeden z lepszych shermanów na rynku, nie pozostaje mi nic innego jak życzyć dobrej zabawy. Sam się nad nim kiedyś zastanawiałem i raczej też bez wnętrza, ale z 2 strony, meeeega szkoda, tego całego szpeju, tak po prostu wykopsać to do śmieci: ] Tym bardziej, że bardzo ładne to wnętrze: ] heheeh pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

23-06-24 22:30  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
konradoo 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 3

Za dużo to kolega nie pokazał, ale mimo wszystko jestem wiernym kibicem. Szkoda że nie zdecydowałeś się na wnętrze, może chcesz oddać w dobre ręce, z chęcią przygarnę.

--
"Tworzy mnie dyscyplina, żadna motywacja"

23-06-24 23:46  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
WOJTEK 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

Super temat,
Bardzo miło wspominam ten model.
Moim zdaniem jeden z najlepszych projektów z jakim miałem do czynienia.
Może trudny ze względu na dużą ilość detali, ale dla mnie to była akurat zaleta bo lubię tak mocno rozdrobnione projekty.
Powodzenia w budowie, na pewno będę tu zaglądał.

--
Pozdrawiam
WOJTEK
---------------------------------------------------
Na warsztacie: SHERMAN "FURY", Fw-190A-8/R8
W przygotowaniu: Tiger I
Galerie: B-239 , Ju-88C6 , P-38G , M4A4SHERMAN , IS-2 , F-15J , SU-25M1

25-06-24 14:32  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Dzięki :) postaram się nie zawieść oczekiwań :)

Kurde no i tak już się powstrzymuje żeby tego wnętrza nie robić bo to co najmniej +rok lub nawet 1,5, do czasu budowy a potem mało co widać to tu jeszcze namawiają ;) Drogi jeszcze do niego sobie nie zamknąłem, z jednej strony kusi bo sklejone wnętrze super fajnie wygląda, z drugiej w tym czasie skleił bym pewnie z 2 inne modele bez wnętrza które bym widział na półce nie schował pod pancerzem ;) Najlepiej by było skleić dwa modele jeden do prezentacji w całości i drugi obok rozłożony na części, jakoś fajnie zaprezentowany, bądź z wyciętymi fragmentami pancerza, ale to jest ponad moje siły chyba :)

Jak model skończę to faktycznie częściami co mi zostaną mogę się podzielić bo przy tym modelu każdy zapas się może przydać.

26-06-24 17:02  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

wnętrze olej, ale silnik zrób ;)

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

27-06-24 01:36  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

O ile się nie mylę to ten model jest zaprojektowany tak, że cała górna część pancerza jest zdejmowalna i można bardzo efektownie zaprezentować wnętrze pojazdu wraz z przedziałem silnikowym. Biorąc to pod uwagę myślę, że ten model, wraz z T-34 od Hala, to opracowanie w którym wnętrze wręcz należy zrobić. Przemyśl to :-)

--
Pozdrawiam
Piotrek

07-07-24 11:44  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Cześć,

trochę coś udało mi się zdziałać z Shermanem, wypełniłem dno od zewnątrz i zrobiłem obły, frontowy fragment pancerza. Trochę przy tych obłościach nie wszystko mi się schodziło na 100% i trochę szlifowania wręg było, ale z grubsza składa się przyjemnie i elementy do siebie pasują.

Jak widać na listkach trochę powyjeżdżałem retuszem i jak ktoś ma patent jak takie elementy retuszować tak żeby było super czysto to chętnie przygarnę. Na szczęście na zdjęciach efekt jest wyciągnięty przez aparat, na żywo plamki od retuszu w sumie wyglądają podobnie jak plamy z walorki z wycinaki więc nie jest tak źle, ale przy wieży chciałbym już tego uniknąć.

Nie dałem wam się namówić i definitywnie zrezygnowałem z wykonania wnętrza ;) przegrodę pomiędzy komorą silnika a przedziałem załogi, zeskanowałem i powieliłem w innym miejscu kadłuba. Zastanawiam się czy nie wykonać dodatkowo do modelu samego modelu silnika i prezentować go razem z modelem tak jak sugeruje Kruszyna, może jeszcze działo czy coś, temat do przemyślenia.

Tyle na dziś, zapraszam do fotek :)

08-07-24 01:07  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

Mój patent na super czysto sklejone listki to... nie retuszować. Kleić na styk i nie powinno być widać białego. A jeżeli już coś tam widać to delikatnie retuszuję już po sklejeniu. Maleńki pędzelek z ostrym czubkiem i tempery. Zamalowuję białe najprecyzyjniej jak potrafię a jak gdzieś przypadkowo wyjadę farbką to szybko scieram wilgotnym paluchem. Z tym, że ja dotychczas impregnowałem swoje wycinanki a to bardzo ułatwia sprawę przy wpadkach z retuszem. Tempery bardzo łatwo zmyć. Z akrylami jest trudniej ale też się da w pewnym stopniu. Bez impregnacji to raczej kaplica i nic nie zrobisz.

Szkoda, że nie będzie wnętrza ale myślę, że jakoś przeżyję. I tak będzie co oglądać :-)

--
Pozdrawiam
Piotrek

10-07-24 09:45  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Jest też ryzyko, że masz jeszcze ciut za ciemny kolor retuszu. Fakt, że wycinanka nie ma jednolitego koloru całości, ale mimo wszystko lepiej ciut jaśniej, niż ciemniej: ], ja swoje wykonuje niemal identycznie jak Piotr P. tylko z gorszym rezultatem; ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024