FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 
18-12-24 13:23  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Tomasz75 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Cześć
na szybko wykonane "maty kokosowe " - element pominięty w wycinance, wykonałem 2 szt

tymczasem pozdrawiam
Tomasz

30-12-24 10:11  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Tomasz75 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Cześć Wszystkim
czas świątecznych biesiad zakończony, niestety nie wiele było czasu i możliwości aby coś zdziałać. Udało się zrobić pontony, z wycinankowych elementów to jedynie wielkość pontonu skopiowałem. Całość wykonana z cyny gr 2mm, nitki do oplotu oraz forniru, z którego wykonałem greting. Dno pontonu wykonane z zapasu koloru. Całość malowana farbami Vallejo.
ukształtowana cyna

oplot z nici

greting z forniru

ponton z dnem z zapasu koloru

całość

do następnego pozdrawiam
Tomasz

30-12-24 13:39  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
rykrol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Fajny pomysł z tymi tratwami.

07-01-25 15:10  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Tomasz75 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Cześć
udało mi się złożyć platformę działa 76 mm. Kilka drobnostek dodanych od siebie w celu uplastycznienia platformy. Drutologia drut fi 0,4mm klejona CA. Barierkę, która ciężko było wyciąć w całości zastąpiłem profilem z PCW. Na dzień dzisiejszy brakuje jeszcze na platformie wyposażenia i samego działa ale to niebawem.

do następnego
Pozdrawiam Tomasz

--

13-01-25 13:16  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Tomasz75 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Cześć wszystkim
Kominy - kolejny krok do przodu- wykonane na bazie planów z MO i tych które są w samej wycinance. Obręcze na kominach zrobione przy użyciu laserowych części z Answera. Drabiny do lasery z zapasów własnych. Na ostatnim kominie brakuje drabiny - zostanie dodana po umiejscowieniu kominów na pokładzie. Wszystkie rury widoczne wokół kominów wykonałem z profili plastikowych o różnych średnicach, natomiast zakończenia i obejmy to papier.

Do następnego
Tomasz

03-02-25 09:10  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Tomasz75 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Cześć Wszystkim
ferie się skończyły .. tempo zwolniło ale nie zaprzestałem prac na Burzą. W wolnej chwili udało mi się skleić gablotę- plexi 4 mm ( formatki pod wymiar zamówiłem na alledrogo)_ klejona klejem do plexi zakupionym na alledrogo ;) o nazwie ARTCOFIX. Klej godny polecenia jeśli ktoś chciałby sam zmontować gablotę.
Następnie wykonałem również zamknięcie gabloty które jest jednocześnie docelową podstawką pod model.

do podstawki został przymocowany kadłub modelu przy pomocy 2 x śruba M4 (nakrętki zamocowane w dnie kadłuba)

Na rufie zamontowane dodatkowo stopnie zejściówki oraz osłony

Teraz prace skupią sie na drobnicy pokładowej

Do następnego pozdrawiam
Tomasz

--

Post zmieniony (04-02-25 12:04)

03-02-25 09:39  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Szkoda, że tych zdjęć nie można obejrzeć w większym rozmiarze. Czy już zaplanowałeś jakiś kolor docelowy do podstawki?

--
W budowie: Halny;

03-02-25 11:07  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Tomasz75 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Piterski - kolor podstawki jest już docelowy - sklejka pobejcowana kolorem jasny Dąb. Nie wiem dlaczego nie można powiększyć zdjęć . Nie korzystam z jakiś fotosików czy innych stron do wrzucania zdjęć. Zaciąga zdjecia z mojego OneDriva.
Pozdrawiam
Tomasz

03-02-25 19:51  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

A w jakim rozmiarze je zapisujesz może podlegają w czasie tego procesu automatycznej kompresji?

--
W budowie: Halny;

04-02-25 11:24  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Tomasz75 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Piterski - zdjęcia są 2-3 MB może faktycznie je kompresuje przez wklejenie. Sprawdzę jak będę wklejał nowe.
Pozdrawiam
Tomasz

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024