FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
26-12-24 18:15   [free] Fiat CR.32 Freccia, pomniejszony do 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, jako, że wykańczam właśnie kolejnego pudełkowca-rozgrzebańca (galeryjum wkrótce, ale nie później jak po niewczasie) to rozgrzebłem kolejnego, no bo sie pudełko zwolniło.

Padło na ten, bo akurat świeży, a i włoskiego nic nie mam rozgrzebanego.

pomniejszyłem do 50, bo nie mam za dużo miejsca w ziemiance.

Z plujki, zaimpregnowane z obu stron wikolowatym i sie pogięło.

-Pogięło świra starego !! Pogięło i porąbało , papier wodą impregnuje !!!

nie na wszystkich elementach do podklejenia tekturą podana jest grubość i będę musiał dedukować, a u mnie nie za bardzo z dedukacją,

Model skleje tylko z tego co wydrukowane, bez cacusio-gładziusio , bez szukania rzeczywistości i edukacji, zero farby, zero śpachli, zero bcg, ale za to liter lakieru nitro na błysk.

Aktualizyjami postaram sie straszyć co najmniej raz w tygodniu , i oczywiście wyrazy dezaprobaty, wyzwiska, szyderstwa i et cetera , mile widziane.

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

Post zmieniony (08-01-25 20:22)

26-12-24 18:17  Odp: [R] [free] Fiat CR.32 Freccia, pomniejszony do 1:50
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 2

Mniejszy braciszek! Jestem wzruszony ;)Wszystko z arkusza "wręgi" powinno być w 1:33 naklejone na 1 mm, czyli w 1:50.. chgw, trzeba zapytać Erin Brockovich? Szkieletor usterzenia z ark 4 powinien być naklejony na 0,5 mm czyli znowu - w 1:50 to Hydrozagadka..

--

Post zmieniony (26-12-24 18:24)

26-12-24 19:46  Odp: [R] [free] Fiat CR.32 Freccia, pomniejszony do 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

to o tych grubościach to chodziło mi tylko o rozroznienie 1mm i 0,5 mm w skali 33 .

przy tych moich pomniejszonych nie jestem aptekarzem i wale wszystko na około 0,5 mm, nic nie przeliczam.

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

26-12-24 19:50  Odp: [R] [free] Fiat CR.32 Freccia, pomniejszony do 1:50
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 2

No i super :) Cieszę się i kibicuję!

28-12-24 01:48  Odp: [R] [free] Fiat CR.32 Freccia, pomniejszony do 1:50
Karol 

Na Forum:
Galerie - 5

- 15

Hektar czasu temu probowalem zbudowac model tego samego samolotu ale z jakiegos Hiszpanskiego wydawnictwa.
Skala te 1:50,wydruk wspanialy,bardzo porownywalny do MM ale o niebo leprze kolory.
Oczywiscie zawalilem budowe na etapie zastrzalow skrzydlowych .

Dlatego tez kibicuje waszmosci bo temat ciekawy i konstrukcja wcale nie latwa.

Powodzenia zycze.

29-12-24 19:20  Odp: [R] [free] Fiat CR.32 Freccia, pomniejszony do 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, małe aktualizyjum.

Niestety, moja drukarka chyba już ledwo zipie, abo sie znarowiła, abo co, bo mie pdfy drukuje takie, że smutna godzina, bida z nędzą.
Brzegi elementów takie jakby zamglone, nieostre i rozmyte. Trudno mie to półślepemu po linji wycinać.

Dziwy to jakieś, bo jak drukuje moje scany jako jpg to tego zjawiska nie ma, kanty ostre.

Trzy tylne segmenty skleiłem, nie wzmacniałem podposzyciem, robie po swojemu, w kabinie zrobie ino krzesło z pasami, nikt nie będzie mi tam zaglądał, zresztą dziura mała, nie ma jak oka włożyć.

na łączeniach wyszły mi śpary i dlatego do poprawki, nowy wydruk już sie gotuje, ale tym razem zlepie segmenty bez przewidzianych pasków.

Jest pewna upierdliwość, przez tą dziadoską jakość mojego wydruku, nie widać malusich kreseczek centrujących, a ja bez nich to nieumny.

Jak mnie z drugiego wydruku sie nie uda, to wydrukuje w punkcie skupu na laserówce.

W instrukcjie jest mowa o wrędze 3r, nie znalazłem takiej, jest 3h.

Aktualizyjum za tydzień

A tu śpary panie, śpary !!!

a tu zamiast palcówki, abo debilnej monety, olfówka

a tu arkusz sie w garnku do poprawki gotuje

--

29-12-24 20:56  Odp: [R] [free] Fiat CR.32 Freccia, pomniejszony do 1:50
Lukee 

Pięknie to wygląda. Nawet mimo śpar, których nie prawie nie widać...

30-12-24 10:01  Odp: [R] [free] Fiat CR.32 Freccia, pomniejszony do 1:50
misiek76 

Na Forum:
Galerie - 2

Niestety, panie kochany.. cały model jest oparty o jotpegi pozostawione przez Kangaroo, one są rozmyte w 1:33, a co dopiero w 1:50 :/

30-12-24 10:05  Odp: [R] [free] Fiat CR.32 Freccia, pomniejszony do 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

no to jest dobra wiadomość , bo już chciałem zbierać talary na nową drukarke

--

08-01-25 20:20  Odp: [R] [free] Fiat CR.32 Freccia, pomniejszony do 1:50
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, zrobiłem trzy tylne segmenty kadłuba jeszcze raz, śpary sie zmniejszyły, ale za to mam wklęśnięcia i wzdęcia.
stary u góry, nowy na dole.

Panowie, jest to ostatni wpis.

Postanowiłem w anno domini 2025 nie kontynuować moich pseudo relacyj z militarnym złomem.
Nie będę już zaczynał jakiegokolwiek militarnego złomu wszelakiej maści.

Rozgrzebanego militarnego złomu nie wyrzucę, ino będę lepił potajemnie, a jak jakiego może skończę, to wstawie pseudo galeryje.

Od tera tylko cywilce, a mam ich rozgrzebanych, łohoooho, abo jeszcze mniej.

Zwolniło mie sie miejsce , więc jutro zaczne pseudo relacyje z rozgrzebanego kiedyś tam cywilca.

A panów moderatorów poproszę niebawem o ununięcie tych zdechłych pseudo relacyj, mesie , nie mesie i inne dziadostwo

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024