FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
29-12-24 21:25  [G] Mig-21 Bis - model odpoczynkowy z przygodami
JaCkyL 

Na Forum:
Relacje z galerią - 2
Galerie - 28

Witajcie
Z kronikarskiego obowiązku przedstawiam kolejny mój model skończony w tym roku. Dobrze już znany model Mig-21 Bis z Answer.
Totalnie odpoczynkowy i przerywnikowy. Cały model powstał na wyjazdach na "ranczo", z doskoku, bez wielkiego warsztatu, ok 7-8 kilku godzinnych posiedzeń, gdy tylko byłem na wyjeździe.
Samolot już zdążył zaliczyć kilka konkursów i uszkodzeń transportowych. Nauczka na przyszłość - zdjęcia trzeba robić od razu po skończeniu.

Model rozpocząłem w grudniu 2023 i skończyłem na urlopie w sierpniu 2024. Końcowy etap budowy to były posiedzenia na dworze, w ogrodzie na "ranczu". Tutaj dochodzimy do tego, dlaczego model z przygodami.
Siedziałem sobie na dworze, do wieczora, aż zaczynało się ściemniać. Nie robiłem żadnego podposzycia, totalnie "prosto z pudła", pewnie pożałowałem kleju i wilgoć w powietrzu zrobiła swoje. Zostawiłem na jakiś czas model na dworze, a gdy wróciłem skrzydła okazały się być pofalowane, jakby poszycie odkleiło się od szkieletu. Masakra...

W pierwszej chwili chciałem porzucić budowę na czas nieokreślony. Potem wymyśliłem, że zrobię zastrzyk z kleju i przykleję to poszycie do szkieletu. Jak pomyślałem tak zrobiłem, nacięcie na liniach blach i cyk zastrzyk z budaprenu. Nawet się udało, coś mnie jednak podkusiło aby przyspieszyć klejenie kropelka cyjanoakrylu. Kolejna masakra...

W tym momencie nie miałem już nic do stracenia, postanowiłem wyciąć fragment poszycia na skrzydłach i uzupełnić kolorem z innego egzemplarza. Pozostało pozyskać części, z pomocą przyszedł Marcin Dąbski, któremu bardzo dziękuję za części skrzydeł oraz drukowane koła od Rufio. Model udało się uratować, kolejne doświadczenie.

Skoro model udało się skończyć to zrobiłem prostą podstawkę z płyty mdf i kartonu.

Na koniec model polakierowałem najpierw na błyszcząco, a następnie lakierem satynowym. Nie podobał mi się jednak efekt i skończyło się na warstwie matowego lakieru akrylowego.

Wracam do czołgów ;)

29-12-24 23:17  Odp: [G] Mig-21 Bis - model odpoczynkowy z przygodami
Lukee 

Powiem tak: Przeszczep z innego egzemplarza stworzył zupełnie nową jakość - zróżnicowanie "blach" poszycia. Póki nie przeczytałem historii to myślałem, że tak ma być. :-) Efekt świetny.
Sam model bardzo mi się podoba. Zresztą ta "rura" jest prześliczna... Jak na rurę oczywiście ;-) Gratulacje się należą.

30-12-24 16:00  Odp: [G] Mig-21 Bis - model odpoczynkowy z przygodami
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Dla mnie to świetne wykonanie. Brawo !

--

Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,

W budowie:

Pozdrowienia z krainy podziemnej pomarańczy !

30-12-24 16:12  Odp: [G] Mig-21 Bis - model odpoczynkowy z przygodami
Tomasz K. 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 58

- 11

Zróżnicowanie fanie wyszło, gratuluję modelu. A klejenie odpoczynkowe ma swój urok.
Swoja drogą - te Migi są ostatnio dość popularne ;)

--
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek http://sabbstone.deviantart.com/

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024