FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
31-12-24 23:48  [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
tomciopaluch 

Na Forum:
Galerie - 1

Witam

Mam takie pytanie. Zostały mi dwie tubki kleju introligatorskiego Magic i trzy tubki Butaprenu. Obydwa te kleje mają już 2 lata po terminie ważności. Czy powinienem kupić te kleje nowe czy jednak te stare się jeszcze nadadzą do klejenia? Bo jeśli się jeszcze da takimi kleić to szkoda mi marnować pieniędzy na nowe.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

01-01-25 00:51  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Zrób próbę na kartonie. Ja mam Butapren w tubkach jeszcze starszy niż twój i nie mam z nim problemu.

--
W budowie: Halny;

01-01-25 02:44  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
ABC 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Tepretycvznie jak najbardziej mozna uzywac. Lecz sa rózne butapreby i niektóre jak Vilux (skad inad dobre do szybkiego sklejania mniejszych czesci) to po 2 latach ma w Srodku połowe kluch które bardzo utrydniaja robote bo trzeba je usuwac na bok. W 2 -latkach innych firm nie ma takich problemów.

01-01-25 12:36  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
tomciopaluch 

Na Forum:
Galerie - 1

OK przeprowadze test na kartonie. Ja się bardziej bałem o butapren czy jak on już jest 2 letni i jak zaczne nim kleić to czy po pewnym czasie model się po prostu nie rozwali na części. Bo co do kleju Magic to takich obaw nie mam. Ale ok sprawdze ten butapren.

Wesołego Nowego Roku życze wszystkim forumowiczom konradusa !!!

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

01-01-25 14:33  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Raz mi się tylko model rozleciał po sklejeniu go czymś budapreno podobnym o kolorze rudobrązowym ale to było w latach kryzysu gdzie dobry budapren dostawałem od kolegi mojego ojca pracującego w dużej fabryce w Kielcach. Tak więc tu bym takich wielkich obaw nie miał, klej owszem mógł zgęstnieć ale można go wycisnąć do słoiczka i rozcieńczyć trochę Nitro.

--
W budowie: Halny;

01-01-25 18:35  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Pytanie z serii: czy jak stanę na szynach i złapię się trakcji to pojadę jak tramwaj :-D :-D :-D

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

01-01-25 18:50  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
tomciopaluch 

Na Forum:
Galerie - 1

Może dla ciebie są to sprawy oczywiste ale ja dopiero zaczynam z modelarstwem kartonowym. Mam tylko jeden model sklejony. I nie mam doświadczenia. Więc, wiesz...

Jeszcze dodam że chyba nikomu tutaj na forum pierwsze sklejone modele nie wyszły rewelacyjnie. Każdy jakoś zaczynał. Jak ja teraz. Stąd takie pytanie moje a propo starych klei tutaj padło.

Zresztą już nie ważne... Dostałem odpowiedz. I jest gitara. Nie będe zaśmiecał forum.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Post zmieniony (01-01-25 19:17)

01-01-25 20:58  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
szad 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 17

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

tomciopaluch
Zawsze pytaj , spośród wielu odpowiedz bardziej lub mniej mniej przydatnych, po wielu próbach znajdziesz właściwe rozwiązanie.
Po co wyważać otwarte drzwi.

01-01-25 23:33  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

tomciopaluch to marny z ciebie kandydat na modelarza, a zdanie podtrzymuję.

Ja na twoim miejscu, po prostu wziął bym dwa kawałki kartonu, skleił tymi klejami, odczekał i bym wiedział czy się nadają czy nie. A ty stworzyłeś pusty wpis, nic nie wnoszący do forum, licząc pewnie, że może ktoś zrobi taki test za ciebie i napisze pełen elaborat naukowy na ten temat, od ręki i na już.
To może jeszcze róbmy wpisy typu: czy ktoś w modelu "A" wyciął i skleił by mi szkielet, bo nie wiem czy mam dobre nożyczki, a nie chce skaszanić modelu...

Ostatnimi czasy, odnoszę wrażenie, że homo sapiens, jako gatunek, drastycznie cofa się w rozwoju...

Przykro mi tomciopaluch, że trafiło na ciebie, ale nie czuj się wyróżniony, bo nie jesteś wyjątkiem. Takie czasy. A na drugi raz zastanów się, zanim zadasz pytanie, czy ma ono sens i czy nie szybciej jest samemu coś sprawdzić i pogłówkować. Bo generalnie na tym polega modelarstwo.

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

02-01-25 00:29  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
tomciopaluch 

Na Forum:
Galerie - 1

Co ty powiesz... Ale prosze jegomości ja się właśnie czuje wyróżniony... Że ktoś mi dogryzł tylko dlatego że ośmieliłem się spytać.
Ale nie jaja sobie robie... Może niepotrzebnie się spytałem, ale co ty o tym sądzisz to jest to tylko twój problem, czy jestem marnym modelarzem? Tak jestem i guzik ci do tego.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024