FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 2Strony:  <-  1  2 
02-01-25 02:14  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
tomciopaluch 

Na Forum:
Galerie - 1

Jeszcze nawiąże do co napisałeś o tym cofaniu się gatunku homo sapiens. Tak się składa że ja biore pod uwage cokolwiek tutaj napisałem żle i to że może niepotrzebnie się spytałem o coś nazwijmy to błahego. Ucze się na błędach i na przyszłość zastanowie się trzy razy zanim coś nie tak napisze. I na tym polega ewolucja. I może kiedyś dzięki temu będe kleił piękne modele. I nie dam się tutaj stłamsić i zaszufladkować tylko po jednym swoim błędnym wpisie. Nieraz czytałem na różnych forach jak ktoś coś tam żle napisał i od razu sfora sieciowych "wilków" rzucała się na niego. To nie powinno mieć miejsca bo nikt nie jest idealny. Tak, Chopin ty również. Bo ja rozumiem konstruktywną krytyke, ale troche taktu też by ci się przydało.
Także to tyle z mojej strony. Nie wiem czy coś z tego co napisałem do ciebie dotrze, mam nadzieje że tak.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-01-25 02:16  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
tomciopaluch 

Na Forum:
Galerie - 1

Emocje opadły. The End.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-01-25 08:27  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

tomciopaluch, mawia się że każdy medal ma dwie strony i coś w tym jest. Owszem spotkasz się z różnymi reakcjami i najlepiej, jak to sam pewnie zauważyłeś, na pewne uwagi nie powinno się reagować impulsywnie. Czasem lepiej to przetrzymać bo raz nawet jeśli nie do końca się z czyjąś opinią zgodzisz to jakieś wnioski z niej wyciągniesz, a po drugie nie rozpęta się niepotrzebna wymiana zdań. Nie bym akurat usprawiedliwiał zachowanie Chopin ale takich uwag jako młody adept możesz spotkać więcej. Moim zdaniem klej, próbuj, szukaj i mimo wszystko pytaj dalej.

--
W budowie: Halny;

02-01-25 08:54  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
tomciopaluch 

Na Forum:
Galerie - 1

Wiesz ja przyznaje szczerze że może troche się uniosłem. Tak bardzo emocjonalnie. A to dlatego że mam dziś pogrzeb ojca. Tata zmarł 19 grudnia na sepse w szpitalu WAM na Żeromskiego w Łodzi. Może dlatego tak zareagowałem. Także przepraszam wszystkich za takie coś.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-01-25 09:53  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

tomciopaluch - przyjmij szczere wyrazy współczucia:(

Odnośnie pytanie i całej sytuacji - forum czy w ogóle komunikacja poprzez internet ma swoje wady jak sam widzisz, więc należy do niej podchodzić z mocna rezerwą. Nikt tutaj nie jest Twoim wrogiem, a jak ktoś faktycznie wychodzi mocno poza ramy normalnej dyskusji, jest prześwietlany przez moderatorów, chociaż staramy się unikać polowania na czarownice:-)

Także zrób, jak Ci koledzy radzą (Chopin również) - próbuj, sklejaj, pytaj - kolejność nie jest przypadkowa, chociaż nie w każdym przypadku:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

02-01-25 10:46  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

a dla mnie, pytanie jak najbardziej słuszne i racjonalne, mimo wszystko 😉
dlaczego? przypomniały mi się stare czasy PRLu jak było wszędzie pełno NIC, no i człowiek kombinował a w szczególności modelarze, bo kleju przecież nie było a w szczególności takiego, co nie koniecznie jest wykorzystywany do celów, do jakich został wyprodukowany 😉
mieliśmy w słoiczkach i wielokrotnie, butapren rzecz jasna, był reanimowany rozpuszczalnikiem NITRO, jednak po jakimś czasie od sklejenia modelu, ten klej potrafił nie dość, że zmienić barwę na ciemną, to jeszcze wychodziły umiejętności pacykowania klejem, poza obszar klejony i było widać 😉
ale jeszcze potrafił po prostu kruszeć i model się rozklejał - i stąd, w zamyśle pytanie o taki klej, któremu data ważności minęła jest jak najbardziej zasadne
co z tego, że klej sklei ale przez jaki czas będzie kleił? czy po jakimś czasie nie dojdzie do degradacji, itd., w tych tubkach, klej po terminie może mieć idealną konsystencję, zapach, kolor ale po jakimś czasie może ale nie musi, stać się degradacja 😉

a co do napinaczy - to wiadome jest, że są to modelarze, którzy pierwsze modele, kleili już w wieku 3-4 lat swojego życia, w przedszkolu kasowali wszystkie przedszkolanki czy rówieśników, którzy dopiero nieporadnie mówili mama i pani a w wieku już szkolnym, niejeden stary wyjadacz nie miał już startu 😁
nie przejmuj się i klej nawet tymi klejami, które uważasz, że są podejrzane - zawsze to wartość dodana do tzw. skilla a i trening na kolejne, udane modele

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

02-01-25 13:19  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6

- 2

Tomcio, również przyłączę się z kondolencjami. Przy okazji zapytam, czy jesteś może też z Łodzi? Bo jeśli tak, to zapraszam na nasze spotkania Łódzkiej Sjesty Modelarskiej, w drugą sobotę miesiąca, Piwoteka Narodowa na Traugutta, start o g. 17:00. Najbliższe odbędzie się 11 stycznia. Na spotkaniu zawsze łatwiej zadać jakieś pytanie i otrzymać praktycznie natychmiast odpowiedź, a czasem dyskusje potrafią się rozwinąć ;)

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

02-01-25 14:53  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
tomciopaluch 

Na Forum:
Galerie - 1

Dziękuje wszystkim za kondolencje. Tak, jestem łodzianinem. Być może postaram się pojawić na Łódzkiej sjescie modekarskiej. Wiem że kiedyś było forum modelarskie łódzkie o nazwie Łódzka Sjesta Modelarska. Miałem tam konto, ale forum tego chyba już nie ma.
Dzisiaj był pogrzeb taty a jutro zacznie się walka o utrzymanie. Bo mama nie żyje, tata dziś pochowany, rodzeństwa nie mam. Narazie będe musiał załatwić kilka spraw a przede wszystkim u notariusza zrobić sprawe spadkową aby mieszkanie przepisać na mnie. Troche to będzie kosztowało ale jest to najważniejsza sprawa abym miał gdzie mieszkać ,żebym nie wylądował pod mostem.
Sorki że troche napisałem o sobie ale takie życie.

--
Pozdrawiam

Tomasz

Ukończone modele:

Me-109 Trop

02-01-25 14:58  Odp: [T] Stary klej introligatorski Magic oraz równie stary Butapren
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Bardzo Ci współczuje, mam nadzieje że się w tym wszystkim odnajdziesz. Niestety moja Ciocia nie pracuje już w księgach wieczystych bo mógłbym Ci jakoś pomóc czy coś podpowiedzieć. Może ktoś z forum siedzi w branży prawniczej lub ma doświadczenie z tego typu formalnościami i Ci pomoże.

--
W budowie: Halny;

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 2Strony:  <-  1  2 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024