Ryszard
Na Forum: Relacje w toku - 22 Relacje z galerią - 1 Galerie - 34
W Rupieciarni: Do poprawienia - 20
- 9
|
Czołem Waszmościom,
Koga to model, który można nazwać przypadkowym.
Wiosną zeszłego roku przypadkiem spotkałem na Monciaku dawno nie widzianego znajomego - wymieniliśmy się adresami mailowymi i telefonami .
Jakiś czas potem dostałem widomość, że kolega znajomego chciałby sobie postawić na biurku (w pracy ?) model jakiegoś żaglowca i właśnie ja zostałem mu polecony jako budowniczy. Ustaliliśmy, ze będzie to koga i zabrałem się do pracy.
Po kilku miesiącach a było to latem, otrzymałem info, że ów zleceniodawca bez podania przyczyn zrezygnował - może suma 200,- PLN jaką chciałem za model była zbyt wygórowana ?
Kogę dokończyłem w grudniu i powędruje ona na Zamek Królewski w Warszawie :-)
Ozdobi regał z książkami w pokoju gdzie pracuje mój zięć - historyk sztuki.
Tyle tytułem wstępu...
"Kilka" fotek z budowy
Budowa oparta została o MM 9/2000 i plany autorstwa Jerzego Litwina zamieszczone w Modelarzu 2/177 - 1970 r. oraz zebrane informacje (plany, zdjęcia modeli, opisy etc.) z internetu.
Pewne elementy konstrukcje uległy zmianie, trochę zagraciłem pokład, i co możliwe wykonane zostało z drewna, forniru, bambusu etc.
Szkielet wypełniony pianką florystyczną i potraktowany szpachlą do drewna.
Planki poszycia zrobiłem z malowanego forniru poi uprzedniej przymiarce desek papierowych z xero.
(w górnym prawym rogu planki naklejone na fornir)
Pokład i pokłady kaszteli - deskowanie
Zdjęcia z dalszej budowy...
To co dorobiłem widać na pokładzie i kasztelach.
Wg projektanta modelu deski pokładu głównego były ułożone poprzecznie i można je było wyjmować przez co uzyskiwano łatwy dostęp do ładunku. W modelu brak luku ładowni.
O tym charakterystycznym elemencie konstrukcyjnym nie ma żadnej wzmianki w opracowaniu J. Litwina i P. Smolarka (Muzeum Morskie)
Takie poprzeczne deskowanie pokładu miała koga bremeńska (vide modele ; eksponat z muzeum morskiego oraz porównanie wielkości)
P. Smolarek w książce "Dawne żaglowce" podaje, że było kilka typów kog różniących się detalami konstrukcji. Zamieszczona jest grafika kogi - deski pokłady ułożone są wzdłuż osi symetrii i widoczny jest luk ładowni.
Plany J. Litwina w piśmie "Modelarz' wprawdzie nie zawierają grafiki deskowania ale jest luk ładowni.
Poniżej wyszukane plany i rysunki kogi z wzdłużnym deskowaniem i lukiem
Opierając się na powyższym ja zrobiłem deskowanie wzdłużne.
Kilka ciekawostek o kodze.
Generalnie była to ciężka, nieruchawa trudno sterowna krypa :-)
Żagiel w zależności od wielkości jednostki miał pow. od 80 do 180 m2. Przy dobrym wietrze załadowana koga rozwijała prędkość 4,5 do 6,5 w. Problem była żegluga pod wiatr.
Deski poszycia miały 5 cm grubości i 60 cm szerokości (na śródokręciu). Belki poprzeczne spajające burty to kloce o wymiarach 40 x 40 cm.
Ładowność 130 - 200 ton, załoga 10-14 ludzi
I to było na tyle - a w Nowym 2025 Roku wszystkim życzę pogody ducha i realizacji modelarskich marzeń...
Serdecznie pozdrawiam,
Ryszard
|