FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
27-12-24 20:57  [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Michal 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Witam,

Zacząłem kleić drugi model po wieloletniej przerwie. Tym razem padło na Mitsubishi A6M2 "Zero-sen" z wydawnictwa MODELIK, zaprojektowany przez Łukasza Fuczka. Mam jeszcze trochę modeli w szufladzie, Zero wybrałem ze względu na stopień skomplikowania. Ma więcej detali niż poprzednio sklejony model, a mniej niż kolejne w kolejce :)

Wykonałem wszystkie elementy przeznaczone w wycinance na wyposażenie kabiny pilota. Dlatego postanowiłem wcześniej zrobić kilka zdjęć by uwiecznić to co po zamknięciu kabiny nie będzie widoczne.
W modelu wykorzystuję gotowe elementy szkieletu wycięte laserowo. Model sklejam w standardzie.

Prawy bok wnętrza kabiny pilota:

Lewy bok wnętrza kabiny pilota:

Szczegóły kabiny pilota:

Ćwiczenie z wytłaczania zaoblonych kopułek i zwijania rurek(zdjęcia przed i po retuszowaniu szarą farbką):

(Muszę pokombinować z ustawieniami przesłony, przydałaby się większa głębia ostrości)

Kilka drobnych błędów w wycinance jakie zauważyłem:
- Wręgi 1n i 1o były chyba pierwotnie zaprojektowane jako dwie osobno podklejone. W szkielecie laserowym jest wycięta tylko część 1n wraz z wszystkimi otworami. Jednak po przyklejeniu od tyłu części 1o, okazuje się że brakuje wycięć na elementy szkieletu 1a i 1b. Część 1a ma "języczek" który wchodzi we wnękę wyciętą w części 1n+1o, którego brakuje na rysunku(Rys. 1) i na który nie ma wycięcia we wrędze 1n+o.
- Wręga 1d jest w wycinance jako pełen element, a wykorzystujemy tylko jego górną część(przyklejaną na 1a). Nie wiem co zrobić z dolną częścią, bo nie ma wycięć by zamontować ją w elemencie 1b. Chyba jedyna opcja przeciąć w połowie odejmując grubość kartonu podłużnicy 1b i przykleić w dwóch połówkach. Albo olać i jej nie przyklejać. Nie widać tej połówki na rysunku w przekroju, gdzie są wszystkie elementy szkieletu.
- Na rysunkach 3 i 8 brakuje opisu kilku elementów. Na rysunku 7, element nr 8 ma inny kształt

Braki warsztatowe nad którymi pracuję:
- klejenie pudełek - zdarzają się miejsca, gdzie klejenie na styk pozostawia brzydką krawędź. Ćwiczę te łączenia różnymi podpatrzonymi technikami. Chyba najlepiej mi wychodzi cięcie krawędzi od wewnątrz pod kątem, bo z nacinaniem i wydrapywaniem papieru mam większe problemy.
- zwijanie ciasnych rurek - Na drążku sterowym widać brzydkie krawędzie. Jak go formowałem, to jeszcze nie ciąłem krawędzi pod kątem. Na butlach łączenia wyszły lepiej po podcięciu krawędzi.
- staram się by karton nie był za mocno "wymęczony", na ten moment wychodzi mi to jak wychodzi :(
- co zrobić by retusz na zdjęciach nie różnił się tak bardzo od koloru nadruku? Gołym okiem kolor wygląda ok, a na zdjęciach masakra.

Uwagi mile widziane - najlepiej z podaniem rozwiązania jak daną rzecz powinienem zrobić dobrze :)

--

Post zmieniony (27-12-24 21:10)

27-12-24 22:47  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

To jest twój drugi model w życiu???

(Muszę pokombinować z ustawieniami przesłony, przydałaby się większa głębia ostrości)
Przysłona od f11 do f16 i więcej powinna załatwić sprawę. Ale w ręce już raczej aparatu nie utrzymasz. Będzie pewnie potrzebny statyw.

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

27-12-24 22:59  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Widać jeszcze kilka miejsc, gdzie brakuje Ci po prostu doświadczenia i wyrobionych dupogodzin, ale jak na staż, rewelacja. Bardzo solidny wykon, pod warunkiem że dociągniesz do końca, z czego Ci bardzo życzę.
Krawędzi w butlach można było uniknąć, przez podszlifowanie wewnętrznej strony krawędzi kontaktu oraz zastosowania BCG do zwijania(mi 10 lat zajęło przyswojenie tego: ])
Co do zdjęć, jak już zauważył Chopin, albo z DOFem albo ostre na statywie. Ja już się pogodziłem z dofem: ]
Reasumując, jest gites: ] pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

27-12-24 23:03  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Michal 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Chopin napisał:

> To jest twój drugi model w życiu???
>
> (Muszę pokombinować z ustawieniami przesłony, przydałaby się większa głębia ostrości)
> Przysłona od f11 do f16 i więcej powinna załatwić sprawę. Ale w ręce już raczej aparatu nie
> utrzymasz. Będzie pewnie potrzebny statyw.
>
> --

Nie, drugi po 10-letniej przerwie.

Z przesłoną zrobiłem dokładnie na odwrót, czyli ustawiłem najmniejsze f. Dzięki za radę:)

--

29-12-24 02:53  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Michal mój 10 tak nie wyglądał, a kleiłem w miarę regularnie... To co będzie jak weźmiesz się za trzeci...???

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

29-12-24 12:09  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Michal 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Karas napisał:
> brakuje Ci po prostu doświadczenia i wyrobionych dupogodzin

Oj tak, to na pewno ale mam nadzieję wyciągać szybko wnioski i pracować nad warsztatem :)

Karas napisał:
> (...)pod warunkiem że dociągniesz do końca, z czego Ci bardzo życzę.

Kiedyś sporo moich modeli lądowało w koszu, albo zostawało z brakującymi dosłownie kilkoma elementami. Wynikało to z błędów w wycinance lub brakach w moich umiejętnościach. Jednak teraz mam inne podejście i nawet jak coś mi po drodze nie wyjdzie, to dociągnę model do końca. Nie ma sensu się wstydzić porażek, lepiej wyciągać z nich wnioski :)

Chopin napisał:
> Michal mój 10 tak nie wyglądał, a kleiłem w miarę regularnie...

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Za dzieciaka skleiłem łącznie jakieś kilkadziesiąt modeli kartonowych. Jednak było to przed erą internetu, czyli głównie MM i retuszowanie czarnym tuszem, tak jak przykazali w instrukcji :) Na koniec "kariery", gdy były już fora internetowe i podglądnąłem u innych wiele technik, skleiłem może kilkanaście modeli z retuszowaniem farbkami, próbami wyoblania itp. Na pewno nie opanowałem BCG, w 90% używałem butaprenu i cyjanoakrylu.
Potem z różnych perypetii życiowych odstawiłem modelarstwo i po ponad 10ciu latach postanowiłem wrócić. Teraz mam czas, miejsce, środki i chęci, pozostało więc przypomnieć sobie nabyte kiedyś umiejętności i je rozwijać.
Jeśli chodzi o klej, obecnie używam Pattex Wood Express. Szybki czas wiązania i to że nie penetruje za mocno papieru mi odpowiada. Może kiedyś zagości i u mnie BCG.

Chopin napisał:
> (...)To co będzie jak weźmiesz się za trzeci...???

Trzeci najprawdopodobniej będzie N1K2-J Shiden-Kai z Model hobby, mam nadzieję że nie wyjdzie gorzej niż zero.

Kabina zamknięta. Poprawiłem zdjęcia(maksymalna przysłona f8 + korekta balansu bieli):

Pracuję nad poszyciem kadłuba:
- poszycie przymierzone na sucho do kabiny:

- łączenia elementów:

- Ostatni segment ma pełen szkielet, co poskutkowało tym, że nie poradziłem sobie z lepszym jego połączeniem z poprzednim segmentem. Wymęczyłem także papier w najwęższym miejscu tego segmentu.
- z jednej strony na łączeniu segmentów przy kabinie też wyszła mi szpara, ale to przykryje część płatu skrzydeł więc nie będzie widoczne w gotowym modelu

--

07-01-25 16:25  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Michal 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Skleiłem przód kadłuba. Starałem się by wszystkie linie na poszczególnych elementach się ze sobą łączyły, niestety w paru miejscach nie udało mi się tego efektu osiągnąć.
- Pierwszy segment lekko mi wpadł w drugi. Planuję między pierwszą i drugą wręgę wkleić karton, by wypchnąć ten segment, powinno to zniwelować zwichrowania na połączeniu segmentów. Zobaczę jak ten pomysł wyjdzie w praniu.
- Wyoblania kartonu dopiero się uczę, więc wiem, że daleko mi do ideału.
- W wielu miejscach niestety za mocno wymęczyłem karton.

Części wewnątrz wnęk na karabiny były za krótkie i ich krzywizna nie pasowała do krzywizny poszycia segmentów w tym miejscu. We wnękach zostały szpary ale wymęczone przeze mnie brzegi wycięć na wnęki karabinów skutecznie odwracają od nich uwagę :D

Udało mi się skleić w całość przedni i tylny element kadłuba.
- Na łączeniu segmentów przy kabinie pilota musiałem odrobinę skorygować brzeg na styku obu części, by linie poszycia się zgrywały.
- Musiałem nakleić w niektórych miejscach paski papieru na brzeg wręg, ponieważ te wycinane laserowo są odrobinę za małe w stosunku do elementów poszycia.
- Niestety gdzieniegdzie papier wybrudził mi się od retuszu podczas klejenia :(
- Miałem problemy z prawidłowym ukształtowaniem ostatniego segmentu

Przykleiłem statecznik pionowy.
- Nie poradziłem sobie tak jakbym chciał z dopasowaniem elementów łączących statecznik z kadłubem. Nie udało mi się tak naciągnąć tych części, by były przyklejone "od linii do linii".
- Za to udało mi się wyoblić odpowiednio karton na styku lewej i prawej strony wraz z podwinięciem dolnej krawędzi. Wiem, że nie jest idealnie, ale biorąc pod uwagę moje doświadczenie w tej kwestii, jestem zadowolony z efektu.

Skleiłem celownik oraz zagłówek.

13-01-25 11:32  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Bardzo fajnie wychodzi ten Zero. Śledzę z uwagą. Bardzo gładko wyszły też przejścia przodu kadłuba mimo, że one i tak będę w zasadzie nie widoczne. Super, że ten Zero jest w szarym malowaniu - odmiana od wszechobecnych malowań zielonych/zielono-odrapanych. Kleiłem kiedyś kredowego od Halińskiego i ten prezentuje się znacznie lepiej. Czy powierzchnie sterowe są w modelu oddzielne, czy odcięcie steru kierunku to własna inwencja w ramach planowanego ulepszenia do Standardu+?

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

13-01-25 23:23  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Michal 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

danielw
Jasne malowanie na pewno jest oryginalne na tle pozostałych, za to na tym jasnym kolorze widać każde potknięcie sklejacza. Na ciemnym, odrapanym łatwiej byłoby wszystko zamaskować :)
Tak, powierzchnie sterowe, lotki i klapy są w wariancie do wykonania oddzielnie.

- W wycinance brakuje rysunków niektórych części i muszę więcej kombinować i się domyślać.
- Nigdzie nie jest zaznaczone jak bardzo szkielet ma być "wpuszczony" do wnętrza poszycia, tak, by weszły tam oddzielne powierzchnie sterowe.
Rozrysowałem na częściach to czego brakuje:

Kółko ogonowe przed wklejeniem w kadłub:

Zachęcony łatwym dopasowaniem połączenia statecznik pionowy-kadłub, myślałem że z poziomymi pójdzie tak samo gładko, niestety tak się nie stało :)
W konsekwencji, w tylnej części kadłuba nastąpiła masakra powierzchni papierowych. nie mogłem sobie poradzić z częściami imitującymi płynne przejście stateczników poziomych w kadłub.

Oprócz braku doświadczenia, brakowało mi zaznaczonych miejsc, w których te części powinny być przyklejone.
W modelu na szczęście te elementy są zamieszczone podwójnie, co oczywiście musiałem wykorzystać. Ale jak widać odklejenie wcześniej naklejonych i przymocowanie nowych, mocno wymęczyło papier wokoło :(

Mała niekonsekwencja w kolorach, wnętrze statecznika pionowego jest zielone, a całej reszty(skrzydła, osłona silnika, wnęki podwozia, klapy) niebieskie.
Po sklejeniu części sterowej statecznika pionowego, okazało się, że powinna ona wchodzić na 1~2mm do wnętrza statecznika, wiec musiałem wydłubać wręgę :(

Powierzchnie sterowe:

Po doświadczeniach z częścią ogonową, do konstrukcji płata skrzydła podszedłem ostrożniej.
Szkielet uzupełniłem dodatkowymi elementami usztywniającymi

Musiałem się nagłowić jak skleić wnęki podwozia. Niby są opisane na dwóch rysunkach, ale nie potrafiłem z nich wywnioskować w jaki sposób powinien być wklejony ten półkolisty element w środku. Mam nadzieję że wkleiłem go poprawnie.

Zobaczymy jak pójdzie oklejanie poszyciem i spasowanie z kadłubem, będę się starał zrobić to lepiej.

14-01-25 13:03  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Radek 

Na Forum:
Relacje w toku - 9

Fajnie Ci idzie, to kultowy samolot, musi have do kolekcji. Wnęki podwozia bardzo ładne, też robiłem niedawno

--
pozdr, Radek

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024