Michal
Na Forum: Relacje w toku - 1 Galerie - 1
|
danielw
Jasne malowanie na pewno jest oryginalne na tle pozostałych, za to na tym jasnym kolorze widać każde potknięcie sklejacza. Na ciemnym, odrapanym łatwiej byłoby wszystko zamaskować :)
Tak, powierzchnie sterowe, lotki i klapy są w wariancie do wykonania oddzielnie.
- W wycinance brakuje rysunków niektórych części i muszę więcej kombinować i się domyślać.
- Nigdzie nie jest zaznaczone jak bardzo szkielet ma być "wpuszczony" do wnętrza poszycia, tak, by weszły tam oddzielne powierzchnie sterowe.
Rozrysowałem na częściach to czego brakuje:
Kółko ogonowe przed wklejeniem w kadłub:
Zachęcony łatwym dopasowaniem połączenia statecznik pionowy-kadłub, myślałem że z poziomymi pójdzie tak samo gładko, niestety tak się nie stało :)
W konsekwencji, w tylnej części kadłuba nastąpiła masakra powierzchni papierowych. nie mogłem sobie poradzić z częściami imitującymi płynne przejście stateczników poziomych w kadłub.
Oprócz braku doświadczenia, brakowało mi zaznaczonych miejsc, w których te części powinny być przyklejone.
W modelu na szczęście te elementy są zamieszczone podwójnie, co oczywiście musiałem wykorzystać. Ale jak widać odklejenie wcześniej naklejonych i przymocowanie nowych, mocno wymęczyło papier wokoło :(
Mała niekonsekwencja w kolorach, wnętrze statecznika pionowego jest zielone, a całej reszty(skrzydła, osłona silnika, wnęki podwozia, klapy) niebieskie.
Po sklejeniu części sterowej statecznika pionowego, okazało się, że powinna ona wchodzić na 1~2mm do wnętrza statecznika, wiec musiałem wydłubać wręgę :(
Powierzchnie sterowe:
Po doświadczeniach z częścią ogonową, do konstrukcji płata skrzydła podszedłem ostrożniej.
Szkielet uzupełniłem dodatkowymi elementami usztywniającymi
Musiałem się nagłowić jak skleić wnęki podwozia. Niby są opisane na dwóch rysunkach, ale nie potrafiłem z nich wywnioskować w jaki sposób powinien być wklejony ten półkolisty element w środku. Mam nadzieję że wkleiłem go poprawnie.
Zobaczymy jak pójdzie oklejanie poszyciem i spasowanie z kadłubem, będę się starał zrobić to lepiej.
|