Art
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 5 Galerie - 27
- 8
|
Witajcie w Nowym Roku !
Na razie u mnie „żagle górą” 😊
Po ukończeniu „Lwowa” miałem od razu, w tym samym dniu ruszyć z Drugim w Sztafecie, czyli „Darem Pomorza” po to, aby ukończyć Trzeciego, czyli „Dar Młodzieży” (którego kadłub leżakuje od roku w szafie).
Plany te muszą jednak zostać na pewien czas odłożone, ponieważ…
…niespodziewanie natrafiłem na dość przekonującą argumentację mojej żony, która po raz kolejny od lat przypomniała, że obiecałem jej do salonu wyrychtować jakiś niewielki, stary żaglowiec. Wiedziała oczywiście, że w pewnym pudle w szafie od prawie 40 lat leżakuje kadłub „Santa Marii”.
I w ten sposób powróciłem do moich młodzieńczych wspomnień z końcówki lat 80-tych zeszłego wieku.
W takim stanie wyciągnąłem model z pudła:
Jak widać, ma on pewne uszkodzenia, ale niewielkie. Opracowanie legendarnego Andrzeja Karpińskiego:
Jak pamiętam, zamiarem była budowa modelu kartonowego, ale w jej trakcie, wpadłem na pomysł, aby obłożyć sklejone już poszycie fornirem drewnianym (bukowym), który pozyskałem z makatki 😉
Dla młodzieży nadmienię, że był to czas, gdy nie było Internetu i znikąd nie można było czerpać informacji o sprawach szkutniczych. Coś tam wyczytałem z miesięcznika „Modelarz”, ale zasadniczo działałem na tzw. „czuja”.
Kontakt z modelem z czasów młodości, ma dla mnie odczucia niemal metafizyczne.
Planki wyginałem nad czajnikiem (parząc paluchy), łączenia „uszczelniłem” nitką. Gwoździe z oksydowanych szpilek. Generalnie nawet nie jest źle na czas, gdy dostępna była żyletka, wikol, papier ścierny wiertło z igły i… chyba tyle 😊
Układając deski pokładów, zachowałem miedzy nimi szczeliny, pewnie z zamiarem uszczelnienia nitką. Teraz postanowiłem jednak zastosować paski papieru (kołkowanie desek odpuszczę).
Po zakończeniu uszczelnienia
Model nie był malowany (za wyjątkiem bejcy – jej proszek udało mi się zachować). Teraz całość potraktuję kaponem, a finalnie jakimś matowiaczem.
Panna Julia ma oczywiście nad wszystkim oko
--
W budowie: Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;
Zbudowane ostatnio: STS Lwów;
Zapraszam do: http://art-modele.pl/
Post zmieniony (06-01-25 18:46)
|