FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 12 z 12Strony:  <=  <-  8  9  10  11  12 
10-01-25 08:21  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Lukee 

Hydrant jak ta lala! rób jak najwięcej takich elementów - one budują klimat...

10-01-25 09:08  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Arku, przypuszczam, że coś z tym zrobię tak jak z wiaderkami. Zazwyczaj wygląda to u mnie spontanicznie i potem czasem nerwowo.
Coś tam sobie wymyślę, a potem w praniu różnie wychodzi, jak z tymi wiaderkami.
Rozpadły mi się uszy bo nie nakłułem wcześniej otworków. No to spróbowałem drugie nakleić z boków ale wszystko odcinałem i usuwałem klej.
W końcu pod szkłem robiłem nowe uszy, doklejane na styk i tu się nagimnastykowałem jak to wszystko jednocześnie przytrzymać i delikatnie nanieść SG.
Jak się udało to w sumie ten haczyk z linka do zaczerpnięcia wody zaburtowej to już poszedł gładko. Można go z wiaderka odczepiać.

Lukee, ten hydrat to było wariactwo, te kolanko to próbowałem zrobić i z rurki mosiężnej i z pręta, a jak w końcu wyszło to kazało się że drut jest pokaleczony zębami szczypczyków i dopiero przypadkowe przekopywanie szuflad przyniosło rozwiązanie. Co innego jest coś uplastycznić ale dłubać od zera bez bagażu doświadczeń i sprawdzonych rozwiązań to jest przepis na nieprzespana noc. Zamiast spać to myślałem jak i z czego go zrobić i wcale nie wiedziałem czy to się uda. Wyobrazić sobie można dużo, zrobić gorzej.

Teraz jeszcze muszę go pomalować, spróbuje prysnąć podkładem do plastików w spraju i wybarwić moimi kredkami akwarelowymi by zachować kolorystykę.

--
W budowie: Halny;

12-01-25 10:33  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Nie mogłem oprzeć się pokusie i już jest na swoim miejscu.

CDN...

--

14-01-25 22:45  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Zabrałem się za przednią nadbudówkę, czyli wycinam elementy poszycia i pasuje je na sucho do szkieletu. Szukam punktu zaczepienia dla całości.
Od początku mam problem z zgraniem elementów "76", które w założeniu miały być przyklejone do pokładu.
Ja je dopasuje jednak do szkieletu bryły nadbudówki już po jej oklejeniu ścianami i dachem. Podobnie zrobiłem z nadbudówką rufową.
Już musiałem trochę zaingerować w szkielet delikatnie podcinając wcięcia we wrędze "77a".
Zadanie to dla mnie będzie dość karkołomne bo muszę wcześniej powycinać otwory pod bulaje, gdzieniegdzie pozbyć się pewnie kawałka szkieletu.
Szyby mają być transparentne wiec wręgi nie mogą mi wychodzić w środku okna. We wnętrze planuje wkleić barwiony papier jako tło.
Zgrać te wszystkie części poszycia z wnękami i wypukłościami, mam nadzieje że temu podołam.
Już po pierwszych przymiarkach widzę, że łatwe to nie będzie. Chyba najtrudniejszy element tej budowy.

Relacja
Doszły oczekiwane przeze mnie materiały więc zabrałem się za uzupełnianie brakujących elementów.
Łańcuszki kupiłem już "oksydowane", przynajmniej na zdjęciach były czarne bo ja dostałem je zielonym nalocie jak utleniająca się miedź.
Słabo to wyglądało więc kawałeczek przewidziany do montażu pomalowałem i już ten element modelu "winda kotwiczna" jest kompletny.
poprawię przy okazji lakierowania matem miejsca gdzie wybłyszcza mi się klej i drobne przetarcia bo musiałem co nieco poprawić.

CDN...

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 12 z 12Strony:  <=  <-  8  9  10  11  12 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024