FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 4Strony:  <-  1  2  3  4  ->  => 
10-11-24 21:14  Odp: [R] Hansa Brandenburg G.I 1:33 - Angraf
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Krystian pomysł na szprychowane koła jest dobry. Koło będzie sztywniejsze niż nici z bcg. Ale szprychy idące z przeciwnych kołnierzy piasty nie są obok siebie na obręczy (prawie jak by szły do jednego otworu) lecz są z reguły umiejscawiane na obręczy w równych odstępach od siebie. Dwa otwory na nyple blisko siebie to bardzo osłabia obręcz w tym miejscu. Czasem niektóre firmy rowerowe robią grupowanie szprych ale nie tak blisko jak u Ciebie ale to odstępstwo od zaplotu gdzie pomiędzy kolejnymi otworami na nyple są takie same odległości. I nie ma tu znaczenia czy szprychy są krzyżowane czy w słoneczko. Taki układ jak w Twoim kole zrobiło chyba shimano ale tam szprychy szły do boków obręczy a nie klasycznie do jej środka. Ale takie bajery w kołach rowerowych niezbyt się sprawdzają w praktyce (problemy z centrowaniem) i raczej w samolotach z Iww tego nie próbowano.

--
Wicher 1:100 cz.3 , Wicher 1:100 cz.2 , Wicher 1:100 cz.1

Post zmieniony (10-11-24 21:15)

11-11-24 07:25  Odp: [R] Hansa Brandenburg G.I 1:33 - Angraf
ABC 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Krystian , sa German spoked wheels czyli koła szprychowe druk 3D w 3-ech rozmiarach na sklepie z Wieliczki ,po 47 zyli parka. A i kupiłem tam naprawde rewelacyjny klej wodny RED co łapie szybko jak Butapren a trzyma potem mocniej jak Butapren. Tak ze ciezko mi pojac czemu sie ludzie meczycie z BCG ,oraz samodzielnym robieniem szprychówek.

11-11-24 08:13  Odp: [R] Hansa Brandenburg G.I 1:33 - Angraf
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Wykonanie- jak zwykle rewelacyjne.

Piękny samolocik powstaje. Szprychy równe jak od linijki - wielki szacun. Nie znam się na układzie szprych, ale widok końcowy i tak jest piękny.

ABC, każdy ma inne podejście do pewnych kwestii, każdy lubi co innego.

Ja używam BCG właśnie dlatego, że nie łapie tak szybko jak butapren ;-)

A szprychówki podziwiam - piękne wykonanie. Sam też robiłbym samodzielnie, bo lubię się babrać z takimi detalami.
To jest najlepsze w klejeniu modeli.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

11-11-24 09:33  Odp: [R] Hansa Brandenburg G.I 1:33 - Angraf
ABC 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Ale jest jeden model który jest daremny i ciekawy zarazem na tyle ze mi chodzi po głowie i ma 1-o koło szprychowe gdzie na sztuki nie prowadza. Chodzi o Haroldka . I mam zdjeta metode Ryszarda na szprychówki. Tu widze ze sa pewne róznice i podobienstwa tez. W kazdym razie frapuje mnie jaka srednica drutu i czt to miedz czy mosiadz. Bo na miedzi wydaje mi sie ze koło padnie.

02-01-25 18:33  Odp: [R] Hansa Brandenburg G.I 1:33 - Angraf
Krystian 

Na Forum:
Relacje z galerią - 39
Galerie - 31

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 7

- 3

Witam, więc jest aktualizacja.
Ulepiłem cały układ napędowy. Silniki pozostawiłem w pozostałościach stelażu do montażu podpór by nie było łatwo nic popsuć, ułatwiło pracę przy doklejaniu "żeberek" z otworów chłodzenia.

Płaty skrzydeł gotowe, zdecydowałem się na oczka z drutu do wykonania naciągów.

Pozostały detale jak uzbrojenie, które uplastyczniłem i bomby wykonane od nowa bo te z wycinanki wyszły mi słabo.

Pozostało poskładać wszystko w całość, choć pewnie nie obejdzie się bez chwil napięcia nie tylko naciągów. Aktualnie pracuję nad kołami.

--
First comes smiles, then comes lies. Last is gunfire

ŁSM

03-01-25 09:48  Odp: [R] Hansa Brandenburg G.I 1:33 - Angraf
Jasiek 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 9
Galerie - 3

Fajnie wychodzi! Co do naciągów to polecam elastyczne linki od AK. Korzystałem z nich i dla mnie rewelacja.
https://www.mojehobby.pl/products/ELASTIC-RIGGING-BOBBIN-THIN.html

--
Pozdrawiam!

11-01-25 15:06  Odp: [R] Hansa Brandenburg G.I 1:33 - Angraf
Krystian 

Na Forum:
Relacje z galerią - 39
Galerie - 31

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 7

- 3

Witam,
Czas na prezentację jak wykonałem koła.
Szablon, na nim umieściłem "piastę" wycentrowaną drutem. Do dużego koła wkładałem wycięty pierścień centralny koła.

Dalej zaplatałem drut pozyskany z jakiegoś kabla.

Na zaplecione koło przyklejałem krążek papieru i dociskałem dedykowanym dociskiem aż klej wyschnie. Po odcięciu zewnętrznych drucików wyjmowałem koło odwracałem na drugą stronę i powtarzałem zaplatanie z małą poprawką by wejście w obręcz nie trafiało w to samo miejsce tylko obok.

Kolejnym krokiem było szlifowanie połówek koła by uzyskać ładny owal opony. Tu również wykorzystałem profesjonalny dedykowany zestaw modelarski: imadło nożyczki i dwie łapki z paskiem papieru ściernego. Oszlifowanie elementy zakaponowałem i ponownie szlifowałem, można powtarzać aż efekt będzie satysfakcjonujący.

Ostatnim krokiem jest sklejenie wszystkiego w całość i wyrównanie niedociągnięć papierem ściernym.

Pozdrawiam.

--

ŁSM

11-01-25 15:53  Odp: [R] Hansa Brandenburg G.I 1:33 - Angraf
Krystian 

Na Forum:
Relacje z galerią - 39
Galerie - 31

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 7

- 3

Witam czas na galerię, opinia jak na sklejacza pancerki jest spoko.

--

ŁSM

11-01-25 16:43  Odp: [R/G] Hansa Brandenburg G.I 1:33 - Angraf
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

świetnie się prezentuje - ładnie wykonany pterodaktyl !

11-01-25 16:55  Odp: [R/G] Hansa Brandenburg G.I 1:33 - Angraf
Lukee 

Jak na czołg to wyszedł ekstra... :-)
A i nawet piękny samolot to przypomina :-D

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 4Strony:  <-  1  2  3  4  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024