killy9999
Na Forum: Relacje z galerią - 14 Galerie - 1
- 9
|
> Kto będzie decydował, którymi można manipulować, a którymi już nie?
Scenarzysta?
> dla pana producenta prawdziwy przebieg zdarzeń jest za nudny
Też uważam, że historia sama z siebie była tak ciekawa że nie potrzebuje upiększania. Ale rozumiem też że pewne rzeczy trzeba na potrzeby filmu zaadaptować - a to niekoniecznie to samo co zmanipulować. Szczególnie jeśli trzeba pokazać zjawiska zachodzące na przestrzeni czasu jak na przykład rosnącą z upływem czasu sławę Polskich pilotów i budujące się zaufanie do nich.
Ja rozumiem że dzisiaj w Polsce są zapędy (delikatnie to ujmując) żeby manipulować historią na potrzeby bieżącej polityki i to jest haniebne. Ale na podstawie tego co jest wrzucone do sieci nie wygląda na to aby Dywizjon 303 wpisywał się w ten trend. Też nie jestem zadowolony z wszystkiego co w tych urywkach zobaczyłem, ale póki co jestem ostrożny z oceną filmu.
> przecież opowiada o prawdziwych ludziach i zdarzeniach
Nie jestem pewien czy dobrze cię rozumiem. Mówisz że Dywizjon 303 jest potencjalnie "be" (potencjalnie - bo film jeszcze nie wyszedł i spekulujemy na podstawie fragmentów) bo bierze historyczne postacie i umieszcza je w fikcyjnych sytuacjach? Czyli na przykład filmy takie jak "Ciemnoniebieski świat" (fikcyjne postacie) czy "633 Squadron" (fikcyjny dywizjon, fikcyjne postacie, fikcyjne wydarzenia historyczne) są OK, bo niejako "dodają" nowe zdarzenia, a nie przeinaczają to co się naprawdę wydarzyło? Czy dobrze zrozumiałem to co chciałeś powiedzieć?
A propos tej dyskusji to przypomniał mi się taki, jakże dokładny historycznie, film o 2WŚ na Pacyfiku: klik
--
Ukończone: Bristol Beaufighter TF Mk.X, Hawker Tempest Mk. V, CR.714 C1 Cyclone, F4F Wildcat, Hawker Hurricane Mk I, DH-82A Tiger Moth, Curtiss Tomahawk Mk. IIB, P-38H Lightning, P-47 D-11 Thunderbolt, A-10 Thunderbolt II, Su-47 Berkut, PW-5 Smyk, Bachem Ba 349 Natter, M5A1 Stuart VI, U-boot Seehund
|