KARTON CAFÉ   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Miejsce na rozmowy o rzeczach niekoniecznie związanych z modelarstwem kartonowym, tzw. "rozmowy kanapowe", ciekawostki, humor itd. Tu można się poznać lepiej i pogawędzić ze sobą.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 173 z 175Strony:  <=  <-  171  172  173  174  175  ->  => 
09-03-25 13:01  Odp: CIEKAWOSTKI
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Podeszwy butów są szaro-białe, co świadczy, że buty nie były pastowane czarną pasta i froterowane... łeee...

W sądzie:
Za chwilę sąd uda się na naradę.
Czy oskarżony chciałby coś powiedzieć przed ogłoszeniem wyroku - zapytuje sędzia.
Wysoki sądzie, bóg mi świadkiem, że ja tej kosy nie ukradłem.
Niestety, wszyscy świadkowie już zostali przesłuchani... odpowiada sędzia.

09-03-25 14:59  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Niestety, LISTA ŚWIADKÓW jest już zamknięta!

10-03-25 08:12  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

I TO JEST REKLAMA!

Taki oto samochód promował piwo z Billings Brewing Company w Montanie, około roku 1910. Browar, który został otwarty w 1900 roku, zamontował metalową butelkę na samochodzie Maytag z napędem łańcuchowym. Butelka zawierała lodówkę z dużą ilością piwa.

RAZ JESZCZE O OSZUSTWACH

*

Pani pyta dzieci, czy znają jakiegoś ptaszka na literkę "a". Jasio podnosi rękę i mówi:
- A może czyżyk?
- Nie, Jasiu - mówi pani. Ale jak nie znacie żadnego, to proszę ptaszka na literkę "b"
- Być może czyżyk? - mówi Jasio.
- Jasiu, mam cię dość, wyjdź z klasy! - zirytowała się pani i wraca do lekcji.
- Proszę o nazwę ptaszka na literkę "c".
Jasio przez uchylone drzwi do klasy wkłada głowę i mówi:
- Czyżby czyżyk?

--

11-03-25 07:49  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

KTO BY POMYŚLAŁ?

Georgia „Tiny” (Drobna) Broadwick była pierwszą kobietą, która skoczyła ze spadochronem z samolotu. W latach 1913–1922 wykonała ponad 1100 skoków.

W 1914 roku zademonstrowała praktyczne działanie spadochronu armii USA, która w tamtym czasie miała niewiele jeszcze samolotów. Przedstawiciele armii, początkowo niechętni przyjęciu spadochronów, obserwowali skoki Tiny.

Spadochron był połączony z samolotem „linką statyczną”, która wyrywała spadochron z plecaka - tak jak jest obecnie przy powietrznym desancie.

Podczas jednego ze skoków pokazowych linka statyczna zaplątała się w ogon samolotu, więc podczas następnego skoku Tiny odcięła ją jeszcze przed startem, i ręcznie otworzyła spadochron, stając się w ten sposób pierwszą osobą, która wykonała skok swobodny.

*

Spotyka się dwóch przyjaciół. Jeden z nich jest od niedawna żonaty.
- Dlaczego nie chodzisz już na ryby?
- Żona mi nie pozwala.
- Spróbuj zrobić tak jak ja. W piątek przygotowuję sobie sprzęt wędkarski i chowam go w piwnicy. W sobotę rano kiedy wstaję z łóżka, odkrywam kołdrę i patrzę na żonę, i mówię:
- I to ma być moja żona? Taki hipopotam?
Wtedy zaczyna się awantura, ona wygania mnie z domu, a ja zabieram sprzęt z piwnicy i idę nad rzekę. Wieczorem wracam do domu z rybami, żona jest zadowolona i godzimy się do następnej soboty... Spróbuj tej metody!

Świeżo upieczony małżonek przygotował wszystko za radą przyjaciela. Wstaje rano w sobotę, odkrywa kołdrę pod którą śpi naga małżonka. Patrzy, patrzy i wreszcie mówi:
- A ch.j z rybami!

--

12-03-25 08:21  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

KTÓRY ŚMIGŁOWIEC LATAJĄCY W OKRESIE II WOJNY BYŁ NAJBARDZIEJ ZAAWANSOWANY TECHNICZNIE?

Niemiecki śmigłowcowy dźwig Focke-Angelis Drache Fa-223!
Na zdjęciu jeden z nich przejęty przez Amerykanów:

Nie wyprodukowano ich wiele, ale były o niebo lepsze od wszystkiego innego, ponieważ mogły przenosić nawet działa, na co są dowody:

,

A oto amerykański R-4:

Przyzwoity śmigłowiec ale tylko do zwiadu, ponieważ miał bardzo ograniczoną ładowność. Konstrukcja płatów wirnika była daleka od ideału, co skutkowało nadmiernymi drganiami drążka sterowego do tego stopnia, że piloci śmigłowców byli określani jako mający „drgawki”. Niemniej jednak był wystarczająco dobry, aby zostać najliczniejszym śmigłowcem II wojny światowej, używanym również przez RAF:

Niezły był amerykański R-6 Hoverfly, który uniknął problemów ze sterownością, i był tak stabilny w locie, że RAF używał go aż do 1951:

Można by wspomnieć o naprawdę dobrym Sikorski R-5, ale powstał on już pod sam koniec wojny i nie ma żadnych informacji o jego użyciu jeszcze przed kapitulacją Japonii:

*

Facetowi żona zaczęła mówić przez sen. Jakieś jęki i imię Rysiek...
Bez dwóch zdań doprawiała mu rogi i facet szybko doszedł do takiego samego wniosku. Aby to sprawdzić, pewnego dnia udał, że wychodzi do pracy i schował się w szafie. Patrzy, a tu żona idzie pod prysznic, układa sobie włosy, maluje się, perfumuje i w samej koszulce nocnej wraca do łóżka. W tym momencie otwierają się drzwi i wchodzi Rysiek...

Super przystojny, wysoki, śniada cera, czarne, bujne włosy - jednym słowem bóstwo.
Facet w szafie myśli: "Muszę przyznać, że ten Rysiek to ma klasę!".
Rysiek zdejmuje powoli koszulę i spodnie, a na nim stylowe ciuchy, najmodniejsze i najdroższe w tym sezonie.
Facet w szafie myśli: "Szlag, ale ten Rysiek, to jednak jest zaje.isty!".

Rysiek kończy się rozbierać od pasa w górę, a tu na brzuchu mięśnie krateczka-kaloryfer, wysportowany, a klatka jak u gladiatora.
Facet w szafie myśli: "Ten Rysiek, to ekstra gość!".

Rysiek zdejmuje super-trendy bokserki, a tu penis - pierwsza klasa.
Facet w szafie myśli: "Ożesz ty, Rysiek jest rewelacyjny"

W tym momencie żona zdejmuje koszulę nocną i pojawia się ciało z cellulitisem, obwisłe piersi, rozstępy...
Facet w szafie myśli: "Ja pie.dolę! Ale wstyd przed Ryśkiem!"

--

13-03-25 07:58  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

DLACZEGO BRYTYJSKIE SAMOCHODY MAJĄ TABLICE BIAŁE Z PRZODU I ŻÓŁTE Z TYŁU?

Ponieważ według ich badań, biała przednia tablica zapewnia najlepszy współczynnik kontrastu czytelności w przypadku nadjeżdżającego pojazdu. Z kolei żółta tylna – także z czarnymi znakami - zapewnia drugi z kolei najlepszy współczynnik kontrastu i wyróżnia się w ciemności, zwłaszcza gdy jest oświetlona reflektorami.

Obecny system został wprowadzony w 1973 roku. W Wielkiej Brytanii nielegalne jest umieszczanie na tablicach rejestracyjnych innych kombinacji kolorów, a za ich użycie grozi wysoka grzywna.

Można jednakże dodatkowo umieścić na tablicy elementy takie jak Union Jack, krzyż św. Jerzego lub krzyż św. Andrzeja (chociaż ja nigdy takich tablic nie widziałem).
Można również poprosić o zieloną tablicę rejestracyjną dla swojego w 100% elektrycznego pojazdu, ale nie jest to obowiązkowe.

Chociaż większość ludzi jest w stanie odróżnić przód i tył samochodu, różne kolory tablic zwiększają prędkość, z jaką te informacje są odbierane w każdych warunkach oświetleniowych, dając dodatkowy ułamek sekundy na reakcję w razie potrzeby.

*

Siedzi sobie sroka na brzozie, a tu nagle do brzozy podchodzi krowa i zaczyna się wspinać. Sroka w szoku obserwuje, jak krowa spokojnie sadowi się koło niej na gałęzi, wreszcie pyta się krowy:
- Krowa, co ty robisz?
- No, przyszłam sobie wisienek pojeść - mówi krowa
- Ty, krowa... ale to jest brzoza, a nie wiśnia...
- Spoko... wisienki mam w słoiczku...

--

14-03-25 07:41  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

DOBRE!

Generałowie Izraela, który wygrał wszystkie dotychczasowe wojny i wojskowi Pakistanu, który wszystkie swoje wojny przegrał :-)

*

I AMERYKANIE SIĘ WYGŁUPILI…

Robiąc wyrzuty Zełenskiemu że nie włożył garnituru na wizytę w Białym Domu…

Oto Churchill w latach wojny podczas wizyty w Białym Domu. Zjawił się tam tak ubrany, „ponieważ jego kraj był w stanie wojny”.

*

W Betlejem przed stajenką siedzi Józef i płacze. Idą trzej królowie i widząc go płaczącego pytają:
- Józefie dlaczego płaczesz, przecież dzisiaj takie święto?!
Na to Józef:
- Święta nie będzie - córka!

--

14-03-25 08:25  Odp: CIEKAWOSTKI
Roli 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 10

Trochę pudło z orderami :
"Baretki wojskowe to ozdobne wstążki lub paski materiału, które są noszone na mundurach wojskowych lub innych uniformach. Reprezentują one konkretne osiągnięcia, otrzymane odznaczenia, misje, w których noszący je brał udział lub specjalizacje żołnierza. Wysokość baretki wynosi od 8 do 10 mm, a jej szerokość odpowiada szerokości wstęgi orderu, medalu lub odznaczenia, które symbolizuje dana baretka. Dokładnie tak samo jest z jej wzorem – kolory, jak i ich ułożenie odzwierciedlają kolory wstęgi. Baretki symbolizują bowiem konkretne ordery, odznaczenia, medale oraz inne wyróżnienia i noszone są na mundurach zamiast nich. Baretki wojskowe można zobaczyć na mundurach przedstawicieli sił zbrojnych z całego świata. Warto wiedzieć, że ich wygląd i znaczenie mogą różnić się w zależności od konkretnej jednostki wojskowej i przepisów obowiązujących w danym kraju. Najczęściej, baretki przypinane są do munduru na piersi lub ramieniu."

14-03-25 09:45  Odp: CIEKAWOSTKI
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Roli - pudło z Twoim wpisem. Co on wnosi ? Nic ! To wszyscy jak sądzę wiedzą czym są baretki.
Natomiast istotna jest sprawa, że nie wszystkie baretki się nosi i być może izraelscy dcy maja przypięte baretki tylko tych najwżniejszych "bojowych" odznaczeń.

14-03-25 09:59  Odp: CIEKAWOSTKI
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Roli:
Ryszard ma rację. Z zażenowaniem czytałem twoją łopatologiczną informację czym są baretki i co one oznaczają, bo gdzie jak gdzie, ale na Konradusie to nie jest wiedza tajemna dla nikogo.
No a poza tym w mojej Ciekawostce nie chodziło o żadne baretki, tylko o skromność z jednej strony i gruuuubą - wręcz śmieszną - przesadę z drugiej.
P.S. Mam w domu 10 baretek mojego ojca, wszystkie za II wojnę - m.in. za Wał Pomorski i udział w Operacji Berlińskiej. Niestety jako dzieciak gdzieś pogubiłem Jego medale, i tylko blok z baretkami został :-(

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 173 z 175Strony:  <=  <-  171  172  173  174  175  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024