KALENDARZ MODELARSKI   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Kalendarium imprez modelarskich. Zapowiedzi konkursów, wystaw, zlotów i spotkań. Proszę o wpisywanie dat spotkań w zapowiedziach.

Legenda:

Konkursy, wystawy, festiwale
Spotkania grupowe
Inne wydarzenia: pokazy lotnicze,
zloty pojazdów militarnych i żaglowców,
rekonstrukcje historyczne itp.

Link do wątku - kliknij w wydarzenie,
a następnie w link w wierszu "Opis"

Lokalizacja wydarzenia - kliknij
w wydarzenie, a następnie w "mapa"

Kopiowanie wydarzenia do swojego
kalendarza Google - kliknij w wydarzenie,
a następnie w "skopiuj do mojego
kalendarza"

W kalendarzu będą umieszczane tylko
poprawnie nazwane i oznakowane
wątki (data, pisownia itp.)

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
27-10-24 11:58  Mistrzostwa Europy Naviga klas C - Burgas 09-16.09.2024.
Janisz 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

We wrześniu odbyły się w Burgas w Bułgarii ww. impreza w której uczesnticzyłą nasza ekipa.
Odnieśliśmy ogromny sukces a klasie najbardziej nas/was interesującej czyli C-7 pozamiataliśmy konkurencje do tego stopnia że zabrakło dla naszych modelarzy złotych medali !!
Również polski model zdobył oprócz pierwszego miejsca także największą liczbę punktów zostając najlepszym modelem Mistrzostw Europy.
Trochę szkoda ze nikt o tym nie wspomniał na forum .....

--
Janisz
---------------------
Verbum nobile debet esse stabile. (łac.)

Przysłowie staropolskie: Słowa honoru należy dotrzymywać.

Post zmieniony (27-10-24 11:58)

27-10-24 13:09  Odp: Mistrzostwa Europy Naviga klas C - Burgas 09-16.09.2024.
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

a jakaś fotorelacja?
brawa i uściski przy 🍻 się należą!

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

31-10-24 13:36  Odp: Mistrzostwa Europy Naviga klas C - Burgas 09-16.09.2024.
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Witam Kolegów

Kolega Janisz założył wątek, więc można w temacie podyskutować.
Osobiście nie byłem dlatego trudno mi było inicjować temat, ponadto nie wypadało wychodzić przez szereg.
Na podstawie otrzymanych list z wynikami, mając trochę czasu, mogłem przygotować trochę statystyk i od nich chciałbym zacząć.

Mistrzostwa odbywały się ogólnie w klasach C Navigi ale modele były faktycznie klasyfikowane w następujących klasach:
C-1, C-2 + C-2 junior, C-3-A + C-3-A junior, C-3-B, C-3-C, C-3-D, C-4-A, C-4-B + C-4-B junior, C-4-C, C-4-D, C-5 + C-5 junior, C-6, C-7 + C-7 junior, C-8 + C-8 junior.
Razem 20 klas. Prawdę mówiąc nawet nie wiem co to za podklasy w C-3 i C-4. Może ktoś z Kolegów by to wytłumaczył?

W Mistrzostwach w powyższych klasach sklasyfikowano 220 modeli, najwięcej 48 w C-8 (ale 41 seniorskich), 44 w C-6 i 25 w C-7 (w tym 23 seniorskie).
W Mistrzostwach startowali modelarze z 8-miu państw z ilością modeli - Bułgaria 28, Chorwacja 7, Czechy 20, Kazachstan 7, Polska - 38, Rumunia 102, Ukraina 17, Włochy 1.
Komisja Sędziowska przyznała 209 medali w tym 74 złotych, 79 srebrnych, 56 brązowych.

Jak na tym tle wyglądała Reprezentacja Polski?
Zdobyliśmy 37 medali w tym 27 złotych, 7 srebrnych i 3 brązowe.
Nasz kraj reprezentowało 24 modelarzy w większości klas, z pominięciem C-1, C-2 junior, C-3, C-4-A, C-4-B junior, C-4-D, C-5, C-7 junior, C-8 junior.
Musimy stawiać na naszych juniorów.

Tyle na chwilę obecną.
Jeśli będzie zainteresowanie innymi danymi porównawczymi, mogę później je także zaprezentować.

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

Post zmieniony (31-10-24 13:36)

01-11-24 20:44  Odp: Mistrzostwa Europy Naviga klas C - Burgas 09-16.09.2024.
Janisz 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Witam,

Fotorelacji nie bedzie bo raz ze nie miałem czasu robić fotek (praktycznie uczestniczyłem w ocenie jakichś 90% naszych modeli), dwa że miejsce zawodów było bardzo słabo oświetlone a trzy sporo zdjęć można znaleźć na fejsie.

Winek czy to Ty wystawiałeś"Scharnhorsta" oraz "Indy"?
Jeśli tak to ogromne gratulacje. Mega modele które zajęły dwa pierwsze miejsca na podium a wspomniany "Scharnhorst" został najwyżej ocenionym modelem zawodów! Miejsce trzecie zajął"Sendai" Szebiego.
Szkoda tylko że Bułgarzy nie pomyśleli żeby uhonorwać odpowiednio taki model. Z reguły model z najwyższą liczbą punktów dostawał osobny puchar
Musielibyście widzieć miny sędziów przy ocenie tych modeli i to kręcenie głowami z niedowierzaniem jak można coś takiego zrobić z kartonu.
.
Klasy C-3 i C-4 to :
C - 3 Modele instalacji, części statków, urządzeń portowych,
stoczni i dioram
C - 4 Modele miniaturowe z klas C-1 do C-3 w skali
1:250 i mniejsze.
Tam raczej kartonowych modeli jest bardzo mało lub wręcz ich brak.

W klasie C-2 także 4 nasze modele bazujące w jakimś stopniu na kartonówkach zdobyły 1 złoto,1 srebro i 1 brąz. Tu też nasz model zajął pierwsze miejsce.
ORP"Orkan" niestety był za słaby na medal. Ale Kolega modelarz obiecał się poprawić i na następne zawody przygotuje coś super. ;-)
Zresztą jego kartonowy ORO "Krakowiak" także zdobył złoto w C-7.

pozdro

--
Janisz
---------------------

02-11-24 18:17  Odp: Mistrzostwa Europy Naviga klas C - Burgas 09-16.09.2024.
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Cześć Kolego Janisz

Scharnhorst i USS Indianapolis faktycznie moje. Dzięki wielkie za uznanie.
Niestety nie dowiedziałem się jeszcze kto moich modeli bronił, chciałbym bardzo serdecznie podziękować. Może Twoja zasługa?
W najskrytszych marzeniach nie spodziewałem się takich wyników. Pewnie, że ogromnie się z nich cieszę. Nawet się wzruszyłem jak do mnie dotarły.
Wieści zza kulis Mistrzostw budzą rzeczywiście mieszane uczucia. To mój pierwszy start (i to jeszcze niestety bez mojej obecności), nie znam zwyczajów, niewiele się spodziewałem, choć faktycznie coś mnie/nas ominęło. Trudno.

Co do klas C-3 i C-4 ogólnie wiem ale i tak dziękuję za precyzyjne wyjaśnienie.
Nie mam wiedzy na temat tych podklas - A-B-C-D. Czy rozumieć to np. że C-3-D to będą dioramy, a C-3-B fragmenty statków?

Mam nadzieję do osobistego spotkania w przyszłym roku.

--

Winek (WiesławK)

04-11-24 17:37  Odp: Mistrzostwa Europy Naviga klas C - Burgas 09-16.09.2024.
Janisz 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Cześć,

Modele kartonowe głównie bronił And - ja tam tylko pomagałem mu przynosić te kolosy do stołu sędziowskiego i ewentualnie pomagałem w tlumaczeniu. Po za tym w tej komisji ( a były 3 ) był też polski sędzia który również pomagał nam w bronieniu/ocenianiu modeli.
Z tego co mi później mówił to wiem że rumuński sędzia był pod ogromnym wrażeniem polskich modeli kartonowych.

Regulamin oraz polskie tłumaczenie oraz wyniki zawodów można znaleźć tu: https://pro-model.pl/pl/content/7-sekcja-c-naviga-
na samym dole strony są wyniki z Burgas.

pozdrawiam serdecznie

PS. za 3 lata Mistrzostwa Świata mają się odbyć w Polsce

--
Janisz
---------------------

04-11-24 19:24  Odp: Mistrzostwa Europy Naviga klas C - Burgas 09-16.09.2024.
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Cześć Mariusz

Dawno nie zaglądałem na stronę Macieja. Popatrzę, co tam nowego, w tym wyniki z Burgas. Dzięki za Informacje, ukierunkowanie i nadesłane zdjęcia.
O Mistrzostwach w Ornecie już słyszałem, jak dla mnie jeszcze odległa przyszłość, choć to bardzo zachęcająca zapowiedź. Trzeba będzie się przygotować.
Na razie skupiam się na bieżących sprawach, nie tylko modelarskich.
W przyszłym roku planuję wybrać się pierwszy raz na Mistrzostwa Polski do Oleśnicy. Zobaczę, co z tego wyjdzie. Może jeszcze namówię jakiegoś Kolegę z naszego regionu.

Do ewentualnego zobaczenia.

--

Winek (WiesławK)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024