ABC PROJEKTOWANIA   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Nauka projektowania przy wykorzystaniu różnych programów, doskonalenie technik i tricków związanych z projektowaniem modeli kartonowych. Zrób To Sam - czyli samodzielne projektowanie dodatkowych elementów. Rozwijanie siatek brył. Zmiana kolorystyki, powiększanie i zmniejszanie.

Uwaga! W tym dziale nie wpisujemy postów: "kartonowych", relacji z budowy (dopuszczalne relacje z procesu projektowania). Informacje o programach wpisujemy wyłącznie w zakresie bezpośrednio związanym z konstruowaniem modeli kartonowych.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 14 z 17Strony:  <=  <-  12  13  14  15  16  ->  => 
17-02-25 13:47  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

No w końcu....
Atrapę chłodnicy trzeba by zwęzić przy czym szerokość całkowita z przodu jest ok. Przód od PF-508 pasuje
Most tylny od PF-621 też pasuje.
Czyli poszerzenia wymagały by błotniki. Wiesz, że od początku jestem przeciwnikiem płyty... w żadnej innej konstrukcji nic takiego nie występowało, tym bardziej z kruchego żeliwa.... Z przyzwoitości już wypadało by już pominąć jej ciężar, choć on mógł by służyć akurat jako balast. prawie 350kg to w sumie mogło by być...
Chyba że nie była to płyta a jakieś łoże ale jak do niego przykręcić tylny most? jedynie od spodu bo przekładnie były od góry...W ogóle mi się ta koncepcja nie klei...Nawet nie wiem skąd to info o płycie, bo nie z dokumentacji a jedynie opisów skądśtam...

Ja bym pozostał przy ramie i na niej zbudował poprawną bazę wymiarową a jak kiedyś co wypłynie to się przerobi ale model i tak już będzie gotowy...

--
GG 6801515

Post zmieniony (17-02-25 13:49)

18-02-25 00:07  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Wojciech Cięciwa   

Przeglądając literaturę dostępną dla mnie znalazłem jeszcze jedną ciekawostkę:

"Podtrzymując zasadę standaryzacji postanowiono umieścić reduktor poza tylnym mostem. Dzięki temu ciągnik mógł otrzymać tańszy tylny most wraz z dyferencjałem stosowany powszechnie PF 508 III, zamiast pierwotnie planowanego od Fiata 621"

Za: Jacek Romanek, "Polskie ciągniki wojskowe. Ciągniki kołowe i kołowo-gąsienicowe rodzimej konstrukcji w wojsku II Rzeczypospolitej", Poznań 2023, ISBN978-83-962404-5-3, str. 183

I bądź tu mądry ....

CDN.

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

07-03-25 17:52  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Wojciech Cięciwa   

No dobra pora coś 'ruszyć' ale im dłużej się temu przyglądam tym więcej wątpliwości mam i tym większe opory przed ruszaniem tego ...

No ale niech będzie ...

Naprawdę czekacie?
Jakoś tego nie widzę, cis...
Dobra dosyć tego stary palancie ryj w kubeł i bierzemy się do roboty.

Zacznijmy raz jeszcze od samego początku.
Co WIEMY
WLU113 str.43 | WLU113 str.46|WLU118 str.25| 4) str.181
ciężar:około 1200kg
silnik:Fiat 108 |?|Fiat 108|Fiat 108
skrzynia biegów:508 III wojskowa|?|?|508 III wojskowa
reduktor:?|?|?|?
tylny most: 621|?|?|508
długość:|2460mm|?|?|2440mm
szerokość:|1460mm|?|?|1410mm
wysokość:|1470mm|?|?|?
prześwit:|200mm|?|?|?
rozstaw osi:1500 mm|1415mm|1400mm|1500mm
koła przednie:508 III|4,5x16|4,50x16| 508 III
koła przednie zawieszenie:?|?|piórowy resor poprzeczny|?
koła tylne zawieszenie:?|?|sztywne, nie resorowane
koła tylne: 621 (pojedyncze) ze specjalnym ogumieniem terenowym|Dunlop 9x20" z ogumieniem specjalnym ciągnikowym| Dunlop 9x20", opony ciągnikowe|621 (pojedyncze)ze specjalnym ogumieniem terenowym|Dunlop
rozstaw kół przednich/tylnych: około 1500mm|1095mm/1150mm|1095mm/1150mm|około 1500mm
hamulce:?|hydrauliczne|?|?

Literatura:
4)"Polskie ciągniki wojskowe", Jacek Romanek, Poznań 2023, ISBN 978-83-962404-5-3

To na razie tyle.
W następnym 'odcinku' zajmiemy się tylnym mostem ...

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

07-03-25 19:34  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Widzisz Wojtku? Tobą jednak, raz na jakiś czas, trzeba mocno potrząsnąć ;-) nie można tak było od razu? ;-)

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

07-03-25 20:21  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Bazę wymiarową mamy poprawną... Czy takie hamulce czy inne to akurat pies trącał... Najważniejsze jest to, że pokrywę przedziału napędowego trzeba zwęzić , reszta to już kosmetyka a nawet domniemania... Karoserię tak czy siak da się poprawić bez wnikania w szczegóły zawieszenia...
Nie wiem jak inni ale ja czekam...

--
GG 6801515

Post zmieniony (08-03-25 05:42)

08-03-25 01:34  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Wojciech Cięciwa   

Hola, hola ....
Zwolnijcie Panowie (i ewentualne Panie) to tempo.
Tu tkwi spora pułapka.
Jeśli spojrzymy z góry na pudło to musimy przyjąć, że krawędź maski jest jednocześnie krawędzią ramy/płyty co jednoznacznie wymusza przekonstruowanie tego elementu.
I nieważne co będziemy wymyślać - musimy przekonstruować całą skrzynię i ramę/płytę podwozia.
I tak, z uporem 'maniaka' trzymam się tezy o tym, że mamy płytę podłogową, a nie ramę.
Ale dla wygody i szybkości powstawania modelu zapewne zrobię tu ramę - prostą z "C"-owników, nie wyginaną.

Powinna się pojawić jutro (ewentualnie po jutrze) czyli najpóźniej we wtorek i tak jak myślę to zainstalowanie mostu z PF 508 III jest też dobrym rozwiązaniem ......

--

09-03-25 01:53  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Wojciech Cięciwa   

Hmm...
Nie podoba mi się to.
Wygląd mojego modelu tłem zaimportowanym z WLU 118
Jako bazowe przyjąłem rozstaw osi.pasuje mniej więcej rozstaw kół przednich (opona jest odrobinkę za wąska) Chociaż z wyliczeń powinno być OK.
Widać minimalne przesunięcie i różnicę w wielkości siodełka na bocznych błotnikach.
Widać różnicę w wielkości siodełka 'głównego'.
No i najważniejsze - różnica w szerokości maski ...
To jest raptem tyle co szerokość mocowania zderzaka przedniego.
Owszem, jest to troszkę, ale czy naprawdę AŻ tyle ?
Pewnie, poprawię to, ale teraz widzę że ten czas poświęcony na 'ślęczenie nad zdjęciami' dał efekty. :)

--

09-03-25 10:40  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Wojtek ty nie sugeruj się tablicami barwnymi, bo one często gęsto mają się nijak do planów i rzeczywistości. Już nieraz się sparzyłem sugerując się tablicami barwnymi. One maja przedstawić z grubsza kolorki, a nie stan końkretny. Tym bardzie, gdy planów nie masz...

...chyba, że masz??

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

09-03-25 15:44  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Wojciech Cięciwa   

Nie, nie mam.
Czyli bierzemy się za rozwijanie.

--

09-03-25 21:04  Odp: [prace koncepcyjne] PZInż. 322 - było: "Prośba o ocenę rysunków .. [PZInż. 322]"
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

A możesz do tej perspektywy wkleić całą atrapę chłodnicy?

--
GG 6801515

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 14 z 17Strony:  <=  <-  12  13  14  15  16  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024