ABC PROJEKTOWANIA   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

Nauka projektowania przy wykorzystaniu różnych programów, doskonalenie technik i tricków związanych z projektowaniem modeli kartonowych. Zrób To Sam - czyli samodzielne projektowanie dodatkowych elementów. Rozwijanie siatek brył. Zmiana kolorystyki, powiększanie i zmniejszanie.

Uwaga! W tym dziale nie wpisujemy postów: "kartonowych", relacji z budowy (dopuszczalne relacje z procesu projektowania). Informacje o programach wpisujemy wyłącznie w zakresie bezpośrednio związanym z konstruowaniem modeli kartonowych.

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
27-12-24 19:50  Pytanie o radzenie sobie z grubością tektury/kartonu
zizu82   

Czesc. Nie wiem czy to mile widziane, ale poniewaz na sasiednim forum cisza pozwole sobie zadac to samo pytanie tutaj.

W jaki sposob radzicie sobie z gruboscia kartonu/tektury tworzac projekt modelu tak aby umozliwic dobre dopasowane sklejanych elementow?
Kwestia szczegolnie istotna w szkieletach modeli gdzie grubosci kartonu sa znaczne choc jestem w stanie sobie wyobrazic, ze moze byc istotna rowniez w przypadku pozostalych elementow np we wszelakiej drobnicy.

Zabieram sie za projektowanie modelu(i) ktory bedzie nieco inny od powszechnie znanych tzn:
- nie bedzie staral sie odzwierciedlic realiow istniejacych obiektow
- z zalozenia bedzie wiekszy, bedzie mial tez mniej szczegolow
- wiekszosc jesli nie wszystkie elementy beda zrobione z grubego kartonu 1-3mm

Co za tym idzie istotne bedzie zamodelowanie grubosci kartonu. I tu pojawiaja sie nastepujace nurtujace mnie kwestie jako, ze doswiadczenia z zadnym narzedziem nie mam (costam w Sketchupie kiedys robilem):
- czy grubosc kartonu musze recznie zamodelowac tworzac z plaszczyzny bryle o grubosci rownej grubosci kartonu czy moze ta kwestia jest w jakis sposob sensownie ogarnieta w ktoryms z popularnych narzedzi (Rhino? Blender?)
- idac dalej czy zeby rozwinac bryle do siatki bede musial najpierw usunac zbedne plaszczyzny, wewnetrzna lub zewnetrzna w zaleznosci od rodzaju kartonu czy kierunku odwijania? (zmudny proces)
- a moze nawet potrzebuje miec tez trzecia plaszczyzne w polowie grubosci kartonu no bo pewnie taki karton introligatorski po stronie wewnetrznej by sie kompresowal a zewnetrznej rozciagal?

Wydaje mi sie, ze bez tych kwestii nie bede w stanie zrobic sesnownego dopasowania elementow.

--

Post zmieniony (27-12-24 19:54)

27-12-24 23:33  Odp: Pytanie o radzenie sobie z grubością tektury/kartonu
Wojciech Cięciwa   

Niestety obawiam się że na wszystkie te Twoje pytania odpowiedź jest twierdząca.
Co do 3-go pytania to dopiero widok konkretnego elementu da Ci odpowiedź.
JA osobiście stosuję zasadę, że tektura jest tylko i wyłącznie na płaskie powierzchnie.
Reszta to zwijany karton 0.2mm. I w kwestii która strona jest rozwijana to zależy od tego co to ma być.
Czasami trzeba robić i część wewnętrzną i zewnętrzną.

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

29-12-24 21:56  Odp: Pytanie o radzenie sobie z grubością tektury/kartonu
zizu82   

dziękuję za odpowiedź

29-12-24 23:33  Odp: Pytanie o radzenie sobie z grubością tektury/kartonu
Wojciech Cięciwa   

Proszę bardzo.

Jak masz jakieś pytania albo wątpliwości to albo tutaj w tym dziale, albo zapraszam do Nas na serwer Discord.

--
Zakład doświadczalny i biuro projektowe - ZAMKNIĘTE bezapelacyjnie do odwołania.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024